Jiřinčina metrová buchta recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 2 lžičky olej 18 ml olej 6 ks vejce 250 g máslo 3 lžíce rum 1 lžíce kakao 1/2 l mléko 1 balíček prášek do pečiva 300 g cukr krupice 150 g cukr krupice 2 ks čokoláda na vaření 1 balíček vanilkový cukr 450 g polohrubá mouka 18 ml vlažná voda citrónová kůra 1 balíček vanilkový pudinkový prášek
Postup Jiřinčina metrová buchta
Postup přípravy receptu
-
V míse do husté pěny našleháme vejce - ručním šlehačem na vyšší rychlost, pak pomalu přikapáváme olej, poté vlažnou vodu. Zmírníme otáčky a přidáváme cukr, opět zmírníme otáčky a po částech vsypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec přidáme nastrouhanou citronovou kůru
Polovinu těsta nalijeme do formy na hřbet vyložený pečicím papírem. Do druhé poloviny vmícháme kakao a těsto nalijeme do druhé formy na hřbet
Obě formy vložíme do trouby na plech a pečeme horkým vzduchem při 150 °C asi 45 minut
Před dopečením si připravíme krém. Uvaříme vanilkový pudink z půllitru mléka (nesladíme). Necháme ho dobře vychladnout. Rozměklé máslo našleháme s vanilkovým cukrem, přidáme cukr krupici a po lžících dobře vychladlý pudink. Nakonec vmícháme rum
Upečené a dobře vychladlé hřbety nakrájíme příčně na plátky. Plátky mažeme krémem, slepujeme a nezapomeneme střídat barvy. Vhodné je udělat opět dva hřbety a rovnat přilepené plátky přímo na tácek nebo skleněný podnos. Krémem nešetříme, vrstva může být i 1cm silná. Zbývajícím krémem hřbety potřeme
Nakonec hřbety potřeme rozpuštěnou čokoládou na vaření se lžičkou oleje a mírně posypeme strouhaným kokosem. Necháme v chladu uležet do druhého dne
Při podávání hřbet krájíme šikmým řezem, vznikne barevná struktura plátků
Lze připravit i vícebarevné řezy, a to rozdělením a přibarvením těsta z většího poměru ingrediencí.