Jogurtová terina s jahodami recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 100 ml voda 2 lžíce cukr krupice 50 g cukr moučka 2-3 lžíce citronová šťáva 350-400 g čerstvé jahody 250 ml bílý smetanový jogurt 200 ml smetana ke šlehání (33%) 1 ks prášková želatina (20 g)
Postup Jogurtová terina s jahodami recept
Postup přípravy receptu
-
Želatinu namočíme ve 100 ml studené vody a necháme 10 minut nabobtnat. Formu vypláchneme a vyložíme folií. Jahody omyjeme, osušíme a nakrájíme, pár celých si necháme na ozdobu. Na mírném ohni rozpustíme želatinu, nesmí se vařit a teplota by neměla přesáhnout 60 stupňů. Ochutíme ji cukrem a citronovou šťávou, necháme zchladnout a asi 1/3 želatiny se dáme stranou a povolíme ještě trochou teplé vody.
Smetanu ušleháme s moučkovým cukrem. Smícháme jogurt s ušlehanou smetanou a přiléváme vlažnou želatinu. Osladíme a přidáme citronovou šťávu. Na dno formy nalijeme tenkou vrstvu čiré želatiny, vyložíme jahodami, necháme chvíli zatuhnout a naplníme jogurtovo-smetanovou hmotou.
Jogurtovou terinu s jahodami dáme ztuhnout do lednice. Pomocí fólie vyjmeme terinu z formy, ozdobíme jahodami a mátou či meduňkou.
Do náplně můžeme přidat i jemný tvaroh, jogurt a šlehačku zaměnit zakysanou smetanu. Nebo použít kokosový krém či mléko. Použijeme-li plátkovou želatinu, čtyři plátky odpovídají přibližně deseti gramům práškové želatiny.