Jogurtová terina s jahodami recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

100 ml voda
2 lžíce cukr krupice
50 g cukr moučka
2-3 lžíce citronová šťáva
350-400 g čerstvé jahody
250 ml bílý smetanový jogurt
200 ml smetana ke šlehání (33%)
1 ks prášková želatina (20 g)

Postup přípravy receptu

  1. Želatinu namočíme ve 100 ml studené vody a necháme 10 minut nabobtnat. Formu vypláchneme a vyložíme folií. Jahody omyjeme, osušíme a nakrájíme, pár celých si necháme na ozdobu. Na mírném ohni rozpustíme želatinu, nesmí se vařit a teplota by neměla přesáhnout 60 stupňů. Ochutíme ji cukrem a citronovou šťávou, necháme zchladnout a asi 1/3 želatiny se dáme stranou a povolíme ještě trochou teplé vody.

  2. Smetanu ušleháme s moučkovým cukrem. Smícháme jogurt s ušlehanou smetanou a přiléváme vlažnou želatinu. Osladíme a přidáme citronovou šťávu. Na dno formy nalijeme tenkou vrstvu čiré želatiny, vyložíme jahodami, necháme chvíli zatuhnout a naplníme jogurtovo-smetanovou hmotou.

  3. Jogurtovou terinu s jahodami dáme ztuhnout do lednice. Pomocí fólie vyjmeme terinu z formy, ozdobíme jahodami a mátou či meduňkou.

  4. Do náplně můžeme přidat i jemný tvaroh, jogurt a šlehačku zaměnit zakysanou smetanu. Nebo použít kokosový krém či mléko. Použijeme-li plátkovou želatinu, čtyři plátky odpovídají přibližně deseti gramům práškové želatiny.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!