Kakaová buchta se šlehačkou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- náplň 2 lžíce cukr 350 g borůvkový džem 2 balení oříšková čokoláda 3 kelímky smetana ke šlehání 33% těsto 1 lžíce olej 6 ks vejce 120 g cukr krupice 180 g polohrubá mouka 2 lžíce holandské kakao na ozdobu čokoláda
Postup Kakaová buchta se šlehačkou recept
Postup přípravy receptu
-
Poměr ingrediencí je 1 vejce = 20 g cukru a 30 g polohrubé mouky. Na velký plech doporučuji 6 vajec, na malý plech 4 vejce, záleží však na velikosti vašeho plechu.
Celá vejce s cukrem vyšleháme, šleháme cca 5 - 8 minut, dokud nevznikne řidší sníh. Poté přidáme polohrubou mouku, kakao a vmícháme olej. Pokud jsou dobře vyšlehaná vejce, není nutné přidávat kypřící prášek. Pokud chcete přidat pro jistotu, pak postačí jen trochu (cca 1 - 2 lžičky).
Buchtu pečeme na vymazaném plechu cca 15 - 20 minut v troubě předehřáté 170 °C. Zkoušíme špejlí, zda těsto nelepí. Po upečení necháme piškot vychladnout a poté dáváme další vrstvy.
Ze smetany ke šlehání (minimálně 33% tuku) vyšleháme tuhou šlehačku, podle chuti přidáme cukr. Do šlehačky vmícháme nastrouhanou oříškovou čokoládu. Piškot po vychladnutí potřeme silnější vrstvou borůvkového džemu a navrstvíme šlehačku. Na ozdobu můžeme šlehačku pocákat rozpuštěnou čokoládou.
Kakaovou buchtu se šlehačkou nakrájíme a podáváme jako moučník s kávou nebo čajem.