Kakaová buchta se šlehačkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

náplň
2 lžíce cukr
350 g borůvkový džem
2 balení oříšková čokoláda
3 kelímky smetana ke šlehání 33%
těsto
1 lžíce olej
6 ks vejce
120 g cukr krupice
180 g polohrubá mouka
2 lžíce holandské kakao
na ozdobu
čokoláda

Postup přípravy receptu

  1. Poměr ingrediencí je 1 vejce = 20 g cukru a 30 g polohrubé mouky. Na velký plech doporučuji 6 vajec, na malý plech 4 vejce, záleží však na velikosti vašeho plechu.

  2. Celá vejce s cukrem vyšleháme, šleháme cca 5 - 8 minut, dokud nevznikne řidší sníh. Poté přidáme polohrubou mouku, kakao a vmícháme olej. Pokud jsou dobře vyšlehaná vejce, není nutné přidávat kypřící prášek. Pokud chcete přidat pro jistotu, pak postačí jen trochu (cca 1 - 2 lžičky).

  3. Buchtu pečeme na vymazaném plechu cca 15 - 20 minut v troubě předehřáté 170 °C. Zkoušíme špejlí, zda těsto nelepí. Po upečení necháme piškot vychladnout a poté dáváme další vrstvy.

  4. Ze smetany ke šlehání (minimálně 33% tuku) vyšleháme tuhou šlehačku, podle chuti přidáme cukr. Do šlehačky vmícháme nastrouhanou oříškovou čokoládu. Piškot po vychladnutí potřeme silnější vrstvou borůvkového džemu a navrstvíme šlehačku. Na ozdobu můžeme šlehačku pocákat rozpuštěnou čokoládou.

  5. Kakaovou buchtu se šlehačkou nakrájíme a podáváme jako moučník s kávou nebo čajem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!