Lasagne po boloňsku recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek 1 hrneček olej sůl 50 g máslo 0,5 l mléko 1 ks cibule 3 ks mrkev 2 ks petržel 2 ks hřebíček 15 plátků lasagne 1 ks bobkový list 200 g šunka od kosti 50 g hladká mouka 0,3 l masový vývar 1 špetka muškátový oříšek 90 g parmezán 0,5 lžiček sušený tymián mletý černý pepř 2 konzervy konzervovaná rajčata 0,5 lžiček sušený rozmarýn 750 g mleté míchané maso 1 lžíce sušená cibule 0,3 l červené polosladké víno
Postup Lasagne po boloňsku
Postup přípravy receptu
-
Troubu si předehřejeme asi na 180 ˚C. Lasagne spaříme v osolené vodě s trochou oleje a poté je přendáme do mísy s ledovou vodou. Zastavíme tak proces jejich měknutí a budou potom krásně na skus
Cibuli, mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na jemno. V hrnci na rozpáleném oleji osmahneme nakrájenou cibuli, mrkev, petržel a zeleninu restujeme doměkka a dozlatova. Následně vložíme česnek, rozmarýn, tymián a restujeme, dokud se zcela nerozvine jejich vůně
Potom přidáme mleté maso a důkladně provaříme. Dále podlijeme červeným vínem, promícháme a vaříme cca 30 minut. Nyní přidáme hovězí vývar a konzervovaná rajčata, osolíme, opepříme a necháme důkladně provařit za občasného míchání a podlévání asi 40 minut
V mezičase si připravíme bešamelovou omáčku. V menším hrnci přivedeme mléko téměř k varu, přidáme do něj bobkový list, sušenou mletou cibuli a dva hřebíčky. Na mírném ohni za stálého míchání vaříme cca 5 minut a poté necháme zchladnout
Na malém rendlíku rozpustíme máslo, přidáme mouku a připravíme jíšku. Z mléka odstraníme hřebíčky a bobkový list a vmícháme do něj jíšku a důkladně pomocí metličky promícháme
Směs přivedeme opět téměř k varu a za stálého míchání počkáme, až omáčka zhoustne. Ztlumíme teplotu a ještě chvíli povaříme. Omáčka by měla mít lesklou a krásně hladkou konzistenci. Nyní můžeme omáčku dochutit solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku
Šunku od kosti nakrájíme na kostičky. Na dno pekáče natřeme připravený bešamel, na něj vrstvíme okapané lasagne a přidáváme vrstvu masové směsi, na kterou přidáme pár kousků šunky. Postup opakujeme až do poslední vrstvy končící lasagnemi, které potřeme vrstvou bešamelu a strouhaného parmezánu
Pekáč s lasagnemi vložíme do předehřáté trouby na cca 35 - 45 minut a pečeme dozlatova
Lasagne po boloňsku ihned podáváme jako chutný a vydatný hlavní chod.