Lasagne po boloňsku recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
1 hrneček olej
sůl
50 g máslo
0,5 l mléko
1 ks cibule
3 ks mrkev
2 ks petržel
2 ks hřebíček
15 plátků lasagne
1 ks bobkový list
200 g šunka od kosti
50 g hladká mouka
0,3 l masový vývar
1 špetka muškátový oříšek
90 g parmezán
0,5 lžiček sušený tymián
mletý černý pepř
2 konzervy konzervovaná rajčata
0,5 lžiček sušený rozmarýn
750 g mleté míchané maso
1 lžíce sušená cibule
0,3 l červené polosladké víno

Postup přípravy receptu

  1. Troubu si předehřejeme asi na 180 ˚C. Lasagne spaříme v osolené vodě s trochou oleje a poté je přendáme do mísy s ledovou vodou. Zastavíme tak proces jejich měknutí a budou potom krásně na skus

  2. Cibuli, mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na jemno. V hrnci na rozpáleném oleji osmahneme nakrájenou cibuli, mrkev, petržel a zeleninu restujeme doměkka a dozlatova. Následně vložíme česnek, rozmarýn, tymián a restujeme, dokud se zcela nerozvine jejich vůně

  3. Potom přidáme mleté maso a důkladně provaříme. Dále podlijeme červeným vínem, promícháme a vaříme cca 30 minut. Nyní přidáme hovězí vývar a konzervovaná rajčata, osolíme, opepříme a necháme důkladně provařit za občasného míchání a podlévání asi 40 minut

  4. V mezičase si připravíme bešamelovou omáčku. V menším hrnci přivedeme mléko téměř k varu, přidáme do něj bobkový list, sušenou mletou cibuli a dva hřebíčky. Na mírném ohni za stálého míchání vaříme cca 5 minut a poté necháme zchladnout

  5. Na malém rendlíku rozpustíme máslo, přidáme mouku a připravíme jíšku. Z mléka odstraníme hřebíčky a bobkový list a vmícháme do něj jíšku a důkladně pomocí metličky promícháme

  6. Směs přivedeme opět téměř k varu a za stálého míchání počkáme, až omáčka zhoustne. Ztlumíme teplotu a ještě chvíli povaříme. Omáčka by měla mít lesklou a krásně hladkou konzistenci. Nyní můžeme omáčku dochutit solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku

  7. Šunku od kosti nakrájíme na kostičky. Na dno pekáče natřeme připravený bešamel, na něj vrstvíme okapané lasagne a přidáváme vrstvu masové směsi, na kterou přidáme pár kousků šunky. Postup opakujeme až do poslední vrstvy končící lasagnemi, které potřeme vrstvou bešamelu a strouhaného parmezánu

  8. Pekáč s lasagnemi vložíme do předehřáté trouby na cca 35 - 45 minut a pečeme dozlatova

  9. Lasagne po boloňsku ihned podáváme jako chutný a vydatný hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!