Kaki štrúdl recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 ks vejce
50 g máslo
4 lžíce strouhanka
1 hrst rozinky
cukr moučka
500 g listové těsto
250 ml smetana ke šlehání
1 hrst vlašské ořechy
1 balíček skořicový cukr
4 ks kaki Persimon Bouquet

Postup přípravy receptu

  1. Na pánvi rozpustíme máslo, nasypeme strouhanku a za stálého míchání ji asi 3 minuty smažíme dozlatova. Odstavíme z plotýnky. Ovoce kaki oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na kostičky do větší misky. Pak k němu přisypeme skořicový cukr a případně rozinky nebo nasekané vlašské ořechy. Ochutnáme a podle potřeby přidáme cukr. Zapneme troubu na 180 °C

  2. Teprve potom vytáhneme těsto z lednice - bude se nám s ním lépe pracovat. Těsto rozdělíme na dvě části a na pomoučněném válu každou část rozválíme do obdélníkového tvaru. Na těsto rozprostřeme osmahnutou strouhanku. Poté hotovou směs ovoce kaki rozdělíme na připravená rozválená těsta se strouhankou tak, aby kaki nesahalo úplně do krajů - na každé straně by měly zbýt aspoň dva centimetry volného těsta. Těsto i s náplní opatrně zavineme, okraje stiskneme k sobě a ohneme dolů

  3. Závin s kaki přesuneme na plech tak, aby spoj zůstal vespod. Stejně zpracujeme i druhou polovinu těsta. Do hrnečku rozklepneme vejce a mašlovačkou dobře promícháme. Pak jím potřeme oba záviny a dáme je zhruba na čtvrt hodiny do trouby. Na vychladlý štrúdl můžeme ještě ušlehat šlehačku s troškou moučkového cukru

  4. Kaki štrúdl podáváme nakrájený, lehce pocukrovaný a s kopečkem šlehačky navrchu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!