Kapustová bábovka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

6 stroužků česnek
1 špetka sůl
2 ks vejce
1 ks cibule
1 hlávka kapusta
1 ks klobása
200 ml rýže natural
400 g mleté maso
1 špetka drcený kmín
mletá sladká paprika
1 špetka mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a nasypeme do ní rýži. Rýži vaříme doměkka asi 30 minut nebo podle návodu na obalu. Uvařenou rýži scedíme.

  2. Cibuli posekáme nadrobno, osmahneme na rozpáleném tuku a přidáme maso. Opečeme do zhnědnutí. Maso osolíme, okořeníme, podlijeme troškou vody, přidáme pokrájený střed kapustové hlávky a pod pokličkou asi 20 minut podusíme. Všechnu vodu necháme vydusit a směs necháme trochu zchladnout.

  3. Kapustu rozebereme na jednotlivé listy, dáme je na cedník a spaříme vroucí vodou. Tím změknou a budou poddajnější. Necháme je okapat.

  4. Bábovkovou formu vymažeme sádlem a vyložíme kapustovými listy. Do částečně prochladlé masové směsi vmícháme na kousky pokrájenou klobásu, rozmačkaný česnek, rýži a vejce. Touto hmotou naplníme bábovku. Kapustovou bábovku přikryjeme přečnívajícími listy, případně odloženými zbytky a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme 30 minut. Pak necháme bábovku ve formě trochu vychladnout.

  5. Kapustovou bábovku opatrně vyklopíme. Čím je bábovka studenější, tím lépe se krájí. Kapustovou bábovku podáváme s přílohou podle chuti. Dobrá je s vařenými bramborami a zeleninovým salátem nebo studená s chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!