Pikantní kapustová omáčka s ostrou čabajskou klobásou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek 3 lžíce olej sůl 300 g brambory 1 ks cibule 600 g kapusta 1 lžíce hladká mouka 2 l studená voda 1 lžíce mletá sladká paprika 1 lžička celý kmín 0,5 lžiček čerstvě mletý černý pepř 1 lžička sušená majoránka 1 lžička mletá ostrá paprika 200 g ostrá uzená čabajská klobása
Postup Pikantní kapustová omáčka s ostrou čabajskou klobásou
Postup přípravy receptu
-
Cibuli očistíme a pokrájíme na kostky, česnek na plátky, brambory na kostky, kapustu na tenké proužky a čabajskou klobásu na kolečka. Případně můžeme použít i jinou domácí uzenou pikantní klobásu maďarského typu
V hrnci na rozehřátém oleji nebo domácí vepřovém sádle orestujeme cibuli do sklovita, přidáme plátky česneku, necháme pěkně rozvonět, restujeme asi 1 minutu, přidáme kolečka uzené klobásy a restujeme, dokud nepustí červenou šťávu. Hrnec potom odtáhneme, přidáme obě mleté papriky a necháme za stálého míchání v horkém tuku úplně rozpustit
Hrnec vrátíme nad plamen, přidáme scezené kostky brambor a opékáme asi 3 - 4 minuty, aby nasákly vynikající chutí uzené klobásy a mleté papriky, posypeme 1 polévkovou lžící mouky. Spolu za stálého míchání smažíme, dokud se na povrchu brambor nevytvoří jemně křupavá kůrčička, potom zalijeme vodou asi 2 cm nad brambory, přidáme celý kmín, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, osolíme, přivedeme do varu a uvaříme na konzistenci husté polévky
Do polévky vložíme na proužky pokrájené kapusty, promícháme a vaříme doměkka na středním plameni odkryté bez pokličky jako každou čpavou zeleninu za občasného promíchání, aby se nám na spodku hrnce omáčka nepřichytila. Do hotové omáčky přidáme majoránku, krátce provaříme a vypneme plamen
Pikantní kapustovou omáčku s ostrou čabajskou klobásou servírujeme teplou s krajícem čerstvě upečeného domácího chleba jako samostatný hlavní chod. Jde o tradiční syté podzimní zeleninové jídlo maďarské kuchyně, které je krásně voňavé po česneku, koření a uzené klobáse
Kdo ostrá jídla nemůže ze zdravotních důvodů, vynechá ostrou mletou červenou papriku a použije uzenou domácí klobásu, která není ostrá, i tak uvaří velmi chutný oběd či večeři.