Karamelová bábovka s jablky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

6 ks vejce
250 ml mléko
380 g jablko
0.5 ks pomeranč
2 lžičky prášek do pečiva
300 g cukr krupice
cukr moučka
400 g polohrubá mouka
tuk na vymazání
1 ks vanilkový lusk
250 g rostlinné máslo
strouhanka na vysypání
na obalení
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Jablka omyjeme, oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kousky. Ihned je pokapeme pomerančovou šťávou.

  2. V hrníčku rozpustíme za stálého míchání 50 g cukru do tmavohněda. Přilijeme mléko, přivedeme k varu a necháme zchladnout.

  3. Jedno vejce rozklepneme a oddělíme žloutek od bílku. Žloutek s dvěma celými vejci, 50 g cukru a vanilkovou dření utřeme do pěny a vmícháme ke studenému karamelovému mléku. Na mírném plameni mícháme, dokud nevznikne hustá, krémová hmota, ale směs nesmíme vařit! Poté odstavíme z plotny a necháme vychladnout.

  4. Máslo utřeme do pěny, postupně zašleháváme zbylý cukr a vejce. Smícháme mouku s práškem do pečiva a spolu s pomerančovou kůrou a karamelovým krémem ji přimícháme do vaječné hmoty. Troubu předehřejeme na 175°C.

  5. Jablka lehce osušíme, obalíme je v hladké mouce a přidáme do těsta. Velkou bábovkovou formu vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a nalijeme do ní připravené těsto.

  6. Karamelovou bábovku s jablky pečeme v předehřáté troubě asi hodinu. Poté necháme ještě 10 minut ve formě, teprve pak ji vyklopíme.

  7. Před podáváním karamelovou bábovku s jablky posypeme moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!