Kari polévka s cizrnou recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 2 lžičky sůl 1 kelímek smetana 2 lžíce mouka 1 špetka bazalka 500 g cizrna 1 list bobkový list 1 špetka kari koření 30 dkg anglická slanina 1 špetka mletý černý pepř 1 kostka slepičí bujon 50 g sterilovaný hrách
Postup Kari polévka s cizrnou
Postup přípravy receptu
-
Před vařením je třeba cizrnu minimálně 12 hodin namáčet. Ponecháme ji alespoň tedy půl dne ve vlažné vodě. Zakalenou vodu pak vylijeme, cizrnu vložíme do hrnce a zalijeme vodou čerstvou. Vaříme cca 40 minut - doba vaření závisí na čerstvosti cizrny a délce namáčení. Při vaření sbíráme z povrchu pěnu. Vařená cizrna lehce proklouzne mezi dvěma prsty, vždy ale bude tvrdší než klasický hrách
Cizrnu osolíme až ke konci varu, jinak bychom snížili bobtnavost zrn ve vodě. K dochucení dále použijeme špetku pepře, špetku kari koření, bazalky, bobkového listu a kostku slepičího bujónu
Mezitím si osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu. Přidáme ji do vody s cizrnou spolu se třemi hrstkami sterilizovaného hrášku. Nakonec do polévky vmícháme kelímek smetany se dvěma polévkovými lžícemi mouky. Ještě pět až deset minut necháme projít varem a důkladně mícháme.