Uzený vepřový jazyk s bramborovo-kroupovou kaší recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 5 -6 stroužků česnek 3 - 4 lžíce olej sůl 1 lžíce máslo máslo 600 g brambory mléko 1,5 - 2 lžičky majoránka 1 ks cibule 1 ks bobkový list 5 kuliček nové koření 1 lžíce hladká mouka mletý černý pepř 10 kuliček celý černý pepř 700 g uzený vepřový jazyk 1 hrneček vařené ječné kroupy
Postup Uzený vepřový jazyk s bramborovo-kroupovou kaší
Postup přípravy receptu
-
Uzený vepřový jazyk očistíme, řádně omyjeme a uvaříme s 1 velkou cibulí, novým kořením, celým pepřem a bobkovým listem doměkka. Uvařený jazyk vyjmeme z vývaru (vývar nevyléváme), zchladíme pod studenou vodou a oloupeme. Maso nakrájíme přes vlákno na plátky silné asi 1,5 - 2 cm, které zlehka potřeme částí česnekové marinády a necháme několik hodin odležet. (Na marinádu smícháme olej s utřeným česnekem, mletým pepřem a drhnutou majoránkou.)
Připravíme si bramborové pyré s kroupami. Kroupy uvaříme podle návodu na obalu doměkka. Pak je propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Oloupané brambory nakrájíme na kostky, vypereme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Z uvařených brambor a mléka vyšleháme bramborové pyré, do kterého vmícháme měkké kroupy a zbývající část marinády. Kaši prohřejeme a podle potřeby dochutíme solí a zjemníme máslem
Odležený marinovaný jazyk osušíme a zprudka opečeme z obou stran na oleji dorůžova. Výpek podlijeme asi 150 ml uzeného vývaru a zahustíme těstíčkem z utřeného másla s hladkou moukou. Omáčku krátce povaříme a podle potřeby dochutíme
Na nahřáté talíře rozdělíme bramborovo-kroupové pyré, které obložíme plátky uzeného jazyka, vše přelijeme omáčkou a ihned podáváme.