Uzený vepřový jazyk s bramborovo-kroupovou kaší recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

5 -6 stroužků česnek
3 - 4 lžíce olej
sůl
1 lžíce máslo
máslo
600 g brambory
mléko
1,5 - 2 lžičky majoránka
1 ks cibule
1 ks bobkový list
5 kuliček nové koření
1 lžíce hladká mouka
mletý černý pepř
10 kuliček celý černý pepř
700 g uzený vepřový jazyk
1 hrneček vařené ječné kroupy

Postup přípravy receptu

  1. Uzený vepřový jazyk očistíme, řádně omyjeme a uvaříme s 1 velkou cibulí, novým kořením, celým pepřem a bobkovým listem doměkka. Uvařený jazyk vyjmeme z vývaru (vývar nevyléváme), zchladíme pod studenou vodou a oloupeme. Maso nakrájíme přes vlákno na plátky silné asi 1,5 - 2 cm, které zlehka potřeme částí česnekové marinády a necháme několik hodin odležet. (Na marinádu smícháme olej s utřeným česnekem, mletým pepřem a drhnutou majoránkou.)

  2. Připravíme si bramborové pyré s kroupami. Kroupy uvaříme podle návodu na obalu doměkka. Pak je propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Oloupané brambory nakrájíme na kostky, vypereme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Z uvařených brambor a mléka vyšleháme bramborové pyré, do kterého vmícháme měkké kroupy a zbývající část marinády. Kaši prohřejeme a podle potřeby dochutíme solí a zjemníme máslem

  3. Odležený marinovaný jazyk osušíme a zprudka opečeme z obou stran na oleji dorůžova. Výpek podlijeme asi 150 ml uzeného vývaru a zahustíme těstíčkem z utřeného másla s hladkou moukou. Omáčku krátce povaříme a podle potřeby dochutíme

  4. Na nahřáté talíře rozdělíme bramborovo-kroupové pyré, které obložíme plátky uzeného jazyka, vše přelijeme omáčkou a ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!