Kaspressknödeln - rakouské sýrovo - žemlové knedlíčky recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- sůl 2 ks vejce 50 g máslo máslo na smažení 2 lžíce hladká mouka 1 svazeček petrželová nať 125 ml plnotučné mléko čerstvě mletý černý pepř 250 g včerejší houska slunečnicový olej na smažení 100 g kvalitní tvrdý sýr
Postup Kaspressknödeln - rakouské sýrovo - žemlové knedlíčky
Postup přípravy receptu
-
Včerejší žemle nebo včerejší domácí chléb pokrájíme na malé kostky, dáme do mísy, necháme volně přeschnout a zatím připravíme všechno ostatní. Malou cibuli pokrájíme na jemno a čerstvou petrželovou nať posekáme nadrobno. Kvalitní tvrdý sýr pokrájíme na velmi malé kostky. Ve sklenici dobře rozšleháme vejce. Do malého hrnečku nalijeme mléko, přidáme čerstvé máslo a pomalu ohříváme, až se máslo úplně rozpustí
Na pánvi ohřejeme máslo s olejem a orestujeme na něm cibuli do sklovita. V míse zalijeme kostky žemle ohřátým mlékem s máslem, přidáme orestovanou cibuli i s tukem, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, jemně osolíme, přidáme posekanou petrželovou nať, pokrájený sýr, rozšlehaná vejce a dobře promícháme všechno spolu, ale opatrně, aby se kostky žemlí nerozbily. Směs zahustíme moukou a necháme asi 5 minut odpočívat, aby se propojily všechny chutě
Z připravené směsi vytvarujeme ve vodě navlhčenýma rukama středně velké knedlíčky, které vložíme na pánev s horkým máslem, knedlíčky zploštíme špachtlí na obracení knedlíčků a osmažíme na středním plameni nejprve z jedné strany, potom z druhé strany v horkém másle do pěkné zlato - červené barvy. Hotové rakouské žemlové knedlíčky přendáme na kuchyňskou papírovou utěrku a necháme odsát od přebytečného tuku
Žemlové stlačené knedlíčky vkládáme těsně před podáváním do čirých masových vývarů, použila jsem například horký vývar z vaření uzeného kolena. Vývary servírujeme horké a na talíři ještě posypeme posekanou petrželovou natí. Jde o velmi chutnou sytou vložku do masových vývarů, potom není třeba přidávat už nic více, protože polévky s touto vložkou výborně zasytí i zahřejí. Osmažené stlačené sýrovo - žemlové knedlíčky se podávají i jako samostatné jídlo k obědu či večeři s kyselým sudovým zelím nebo jako chutná příloha k masům na šťávě a různým omáčkám
V rakouských Alpách jsou mimořádně oblíbeným typickým tradičním jídlem horalů, které se podle regionů odlišují použitými ingrediencemi. Používají se oschlé krajíce domácího chleba nebo staršího pečiva a různé sýry, které se krájí na malé kostky. Z tuků výrazně převažuje čerstvé máslo a nesmí chybět opražená cibulka, teplé mléko a rozšlehaná vejce. Kromě petrželové natě se přidávají různé bylinky. Jednotlivé regiony charakterizuje právě výběr sýra - pro Tyrolsko je typický Horský sýr anebo Šedý sýr, v Salzburgu je to Pivný sýr a ve Vorarlbersku je zase charakteristický Sura Kees.