Kisir - turecký salát z bulguru a zeleniny recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 2 ks rajčata 400 ml voda 3 lžíce citronová šťáva 1 ks červená kapie 5 lžic rajčatová šťáva 0,5 ks salátová okurka mletá pálivá paprika čerstvě mletý černý pepř 4 lžíce extra panenský olivový olej 1 svazek čerstvá petrželová nať 4 ks jarní cibulka s natí 250 g bulgur
Postup Kisir - turecký salát z bulguru a zeleniny
Postup přípravy receptu
-
Rajčata omyjeme, překrojíme na polovinu, odstraníme semínka a pokrájíme na malé kostky. Papriku zbavíme jádřince, semínek, žilek, omyjeme a pokrájíme na malé kostky. Okurku omyjeme, neloupeme, odkrojíme konce a pokrájíme na malé kostky. Jarní cibulku očistíme a pokrájíme i s natí na kolečka. Petrželovou nať omyjeme a posekáme na jemno. V misce smícháme rajčatovou šťávu nebo pyré, olivový olej a citronovou šťávu
Do hrnce nasypeme bulgur, zalijeme vroucí vodou, přikryjeme pokličkou a necháme ho napučet a změknout - asi 15 minut. K měkkému bulguru přimícháme směs oleje, rajčatové a citronové šťávy, vmícháme připravenou pokrájenou zeleninu a posekanou petrželovou nať, dochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem. Kdo má rád pikantní, může přidat pálivou papriku a salát máme připravený na podávání
Kisir - turecký salát z bulguru a zeleniny podáváme jako samostatné jídlo s Ayranem, což je velmi oblíbený turecký osvěžující nápoj z jogurtu smíchaného se studenou vodou a solí. Kisir ideálně podáváme jako lehké jídlo k obědu či večeři v horkých letních dnech. Kisir také můžeme podávat jen jako salát či chuťovku anebo jako výbornou přílohu ke grilovanému masu.