Klasická budapešťská pomazánka recept
Apetit Recepty pomazánkySuroviny na recept
- 1 lžička sůl 75 g máslo 1 ks cibule 2 lžičky mletá sladká paprika 3 lžíce hustá zakysaná smetana 1 lžíce celý kmín 3 špetky čerstvě mletý černý pepř 300 g jemný hrudkovitý tvaroh
Postup Klasická budapešťská pomazánka
Postup přípravy receptu
-
Tvaroh dáme do mísy a rozdrobíme ho vidličkou. Postupně přidáváme mletou sladkou červenou papriku a vymícháváme, dokud tvaroh nezíská pomerančovou barvu. Přidáme máslo a spolu promícháme a nakonec přimícháme zakysanou smetanu. Osolíme, okořeníme, přidáme celý kmín a drobně nakrájenou cibuli a znovu zamícháme
Hotovou budapešťskou pomazánku odložíme na chvíli do chladničky a můžeme podávat. Pomazánku natíráme na čerstvý chléb nebo pečivo a ozdobíme různou čerstvou sezónní zeleninou. Touto pomazánkou můžeme plnit kornoutky a rolky ze šunky a sýrů, vejce a různou zeleninu, nebo můžeme pomazánku použit jako součást obložených mís
Existuje více variant této maďarské pomazánky, například se přidává ještě čerstvě pokrájená pažitka a vynechá se černý pepř. V Budapešti nesmí chybět mletá sladká červená paprika, čerstvé máslo, zakysaná smetana, cibule a vždy tam musí být celý kmín. Všechno další jako roztíratelný sýr, mléko, česnek, kapie a podobně se už nepovažuje v Maďarsku za budapešťskou pomazánku.