Klasický hovězí guláš recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
600 g cibule
sádlo
1 ks feferonka
hovězí vývar
600 g hovězí kližka
1 lžíce mletá sladká paprika
150 ml domácí rajčatová šťáva

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí kližku omyjeme, osušíme a pokrájíme na větší kostky o hraně asi 3 cm. Cibule má být klasicky přesně tolik, kolik váží maso. Očištěnou cibuli pokrájíme na malé kostky. Feferonku nakrájíme na jemno

  2. Cibuli restujeme i s pokrájenou feferonkou na horkém sádle do zhnědnutí cibule, pozor nespálit! Přisypeme lžíci červené mleté sladké papriky a za usilovného míchání necháme papriku úplně rozpustit v horkém tuku. Podlijeme malým množstvím horkého hovězího vývaru anebo horké vody a necháme vydusit až na tuk. Tento postup zopakujeme celkem třikrát za sebou, čímž se cibule rozvaří a přirozeným způsobem zahustí a výborně ochutí guláš

  3. Tento guláš se nikdy nezahušťuje moukou! Ani ničím jiným jako škrobem, nastrouhaným bramborem a podobně. Dále přilijeme rajčatovou šťávu, krátce orestujeme, vhodíme kostky masa a za stálého míchání zprudka opékáme maso v tomto základu, dokud se na povrchu nevytvoří tenoučká kůrčička, maso zůstane uvnitř krásně šťavnaté a nevysuší se

  4. Podlijeme malým množstvím horkého domácího hovězího vývaru anebo horké vody a podle chuti až nyní osolíme. Hrnec přikryjeme pokličkou a na nízkém plameni pomalu dusíme do změknutí masa, což trvá asi 120 minut

  5. Během dušení se pomalu uvolní z kližky klih (glej), který udělá gulášovou šťávu rosolovitou, přirozeně hustější a mnohem chutnější. Čas od času zkontrolujeme obsah hrnce, podlijeme vždy jen malým množstvím horké tekutiny, aby se nepřerušil var a aby se guláš nepřipálil. V uvařeném guláši nemá být mnoho šťávy, spíše málo, ale má být hustá a rosolovitá

  6. Klasický hovězí guláš podáváme jako samostatné jídlo obyčejně s kynutým vařeným knedlíkem, vařenými bramborami, dušenou rýží anebo těstovinami. Guláš nejlépe chutná odležený druhý den po uvaření a platí zásada, že čím starší, tím lepší

  7. Guláš můžeme položit naběračkou na povrch různých méně výrazných zeleninových omáček jako fazolové, bramborové a jiné. Kdo nemá rád ostrá jídla, feferonku vynechá. Guláš je velmi chutné jídlo, které se nikdy nepřejí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!