Klasický mřížkový koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 ks vejce
300 g marmeláda
120 g sádlo
1 ks prášek do pečiva
100 g cukr krystal
300 g hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Těsto připravujeme na vále. Mouku smícháme s cukrem, práškem do pečiva, sádlem, které jsme nechali mírně povolit při pokojové teplotě. V případě použití rostlinného tuku můžeme tuk nastrouhat na hrubém struhadle pro lepší zpracování. Nakonec přidáme vejce. Všechny suroviny na vále vypracujeme v hladké těsto. Na plech o rozměru 39,5 x 39,5 cm je nutné udělat těsto ze 2 dávek.

  2. Vypracované těsto rozdělíme na 2 poloviny. První polovinu dáme na tukem vymazaný plech. Můžeme si pomoci rozválením válečkem nebo těsto vmačkáme na plech rukou. Těsto potřeme marmeládou podle chuti. Dobrá je rybízová nebo jahodová. Z druhé poloviny těsta vyvalíme válečky o průměru přibližně 1 cm a ty klademe křížem na potřené těsto tak, aby vznikly mřížky.

  3. Připravený mřížkový koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 30 - 40 minut.

  4. Klasický mřížkový koláč necháme vychladnout, nakrájíme a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!