Klasický mřížkový koláč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 ks vejce 300 g marmeláda 120 g sádlo 1 ks prášek do pečiva 100 g cukr krystal 300 g hladká mouka
Postup Klasický mřížkový koláč recept
Postup přípravy receptu
-
Těsto připravujeme na vále. Mouku smícháme s cukrem, práškem do pečiva, sádlem, které jsme nechali mírně povolit při pokojové teplotě. V případě použití rostlinného tuku můžeme tuk nastrouhat na hrubém struhadle pro lepší zpracování. Nakonec přidáme vejce. Všechny suroviny na vále vypracujeme v hladké těsto. Na plech o rozměru 39,5 x 39,5 cm je nutné udělat těsto ze 2 dávek.
Vypracované těsto rozdělíme na 2 poloviny. První polovinu dáme na tukem vymazaný plech. Můžeme si pomoci rozválením válečkem nebo těsto vmačkáme na plech rukou. Těsto potřeme marmeládou podle chuti. Dobrá je rybízová nebo jahodová. Z druhé poloviny těsta vyvalíme válečky o průměru přibližně 1 cm a ty klademe křížem na potřené těsto tak, aby vznikly mřížky.
Připravený mřížkový koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 30 - 40 minut.
Klasický mřížkový koláč necháme vychladnout, nakrájíme a můžeme podávat.