Klasický rebarborový koláč z kynutého těsta recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 70 g cukr 130 g cukr 1 špetka sůl 1 ks vejce 100 g máslo 2 ks žloutek 250 ml mléko 20 g kvasnice 1000 g rebarbora 1/2 lžičky citronová kůra 500 g polohrubá mouka 150 g polohrubá mouka 100 g přepuštěné máslo máslo na vymazání polohrubá mouka na vysypání
Postup Klasický rebarborový koláč z kynutého těsta
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme kvásek. V misce třeme kvasnice se lžičkou cukru, dokud se kvasnice nerozpustí. Pak je promícháme asi s 50 ml vlahého mléka a 1 lžící mouky. Kvásek zakryjeme ubrouskem a necháme na teplém místě vzkypět. Zbývající mouku prosejeme se solí do mísy, přidáme strouhanou citronovou kůru, cukr, žloutky, zbylé vlahé mléko, kvásek a přepuštěné máslo. Ze všech surovin řádně vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 30 minut kynout
Mezitím oloupeme omytou rebarboru, kterou nakrájíme na drobné špalíčky. V míse spojíme rukama změklé máslo s cukrem a moukou na drobenku, kterou uchováme v chladu
Na plech vymazaný máslem a vysypaný moukou rozprostřeme po celé ploše kynuté těsto, okraje zvýšíme a potřeme rozšlehaným vejcem. Střed těsta hustě poklademe rebarborou a posypeme drobenkou
Kynutý rebarborový koláč pečeme v předehřáté troubě při 175 °C přibližně 30 - 35 minut
Klasický rebarborový koláč z kynutého těsta necháme vychladnout, nakrájíme na porce a podáváme ke kávě nebo čaji.