Zdravé zeleninové rizoto s tuňákem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 20 g cibule 1 balíček rýže 1 konzerva tuňák ve vlastní šťávě 50 g tvrdý sýr 120 g mražená zelenina s kukuřicí olivový olej na smažení mletá sladká paprika mletý černý pepř mleté chilli 1 ks plátkový tavený sýr
Postup Zdravé zeleninové rizoto s tuňákem
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce dáme vařit vodu. Když voda začne vřít, hodíme do ní propláchnutý sáček s rýží a ztlumíme plamen. Rýži vaříme tak dlouho, jak je doporučeno na obalu - většinou 25 minut
Cibuli oloupeme, omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Na rozehřátou pánev, nejlépe s teflonovým povrchem, kápneme olivový olej a vhodně jej rozetřeme, aby byl na celé ploše pánve. Na připravené pánvi orestujeme nakrájenou cibuli
Až bude cibule chytat zlatavou barvu a provoní kuchyň svojí typickou vůní, tak ztlumíme plamen a přisypeme k ní mraženou zeleninu. Pánev přiklopíme a necháme směs asi 3 minuty dusit. Poté k ní vyklopíme tuňáka i se šťávou a zamícháme. Směs podle chuti okořeníme, přimícháme k ní tavený plátkový sýr, promícháme a necháme ji dusit na mírném plameni
Uvařenou rýži scedíme a obsah sáčku vsypeme do pánve s hotovou směsí. Rizoto promícháme a je hotovo
Zeleninové rizoto s tuňákem podáváme teplé, avšak dobré je i studené. Ozdobíme jej tvrdým nastrouhaným sýrem a podle chuti ještě okořeníme. Výbornou přílohou je volské oko a zelenina
Nutriční hodnoty na 1 porci: 1809 kJ / 431 kcal, 32 g bílkovin, 55 g sacharidů, 4 g cukru a 7 g tuku
V případě, že si k němu dáme volské oko, tak se nám zvýší počet bílkovin o 6 g a počet tuků o 5 g. V případě zeleniny se nám jen mírně zvýší počet sacharidů a dodá nám potřebnou vlákninu a vitamíny.