Zdravější pizza se smetanovým základem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 lžička sůl
125 dl voda
2 ks rajče
bylinky
1 ks mozzarella
1 kostka kvasnice
4 lžíce olivový olej
smetana na vaření
300 g žitná mouka
100 g eidam (20%)
vepřová šunka (82%)

Postup přípravy receptu

  1. Žitnou mouku dáme do mísy, smícháme se lžičkou soli a přilijeme 4 lžíce olivového oleje. Do sklenice nalijeme deci až deci a půl teplé vody, do které vložíme kvasnice a lžící rozmícháme. Poté kvasnice nalijeme do mísy a dobře promícháme nebo zpracujeme rukama. Po zpracování těsta přikryjeme mísu utěrkou a necháme kynout (nejlépe hodinu a čtvrt na topení)

  2. Těsto rozválíme, potřeme smetanou na vaření. Případně smetanu na těsto nalijeme, pokud tedy uděláme silnější okraje. Na pizzu položíme šunku, přidáme na kolečka nakrájená rajčata, nakrájenou mozzarellu a posypeme ještě strouhaným eidamem nebo jiným sýrem do 20 % tuku

  3. Pizzu vložíme do trouby rozehřáté na 210 °C a pečeme až 20 minut. Mně osobně stačilo 17 minut. Pokud se stane, že smetana vyteče, nic se neděje a pečeme dál

  4. Zdravější pizzu se smetanovým základem podáváme ještě teplou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!