Zdravější pizza se smetanovým základem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 lžička sůl 125 dl voda 2 ks rajče bylinky 1 ks mozzarella 1 kostka kvasnice 4 lžíce olivový olej smetana na vaření 300 g žitná mouka 100 g eidam (20%) vepřová šunka (82%)
Postup Zdravější pizza se smetanovým základem
Postup přípravy receptu
-
Žitnou mouku dáme do mísy, smícháme se lžičkou soli a přilijeme 4 lžíce olivového oleje. Do sklenice nalijeme deci až deci a půl teplé vody, do které vložíme kvasnice a lžící rozmícháme. Poté kvasnice nalijeme do mísy a dobře promícháme nebo zpracujeme rukama. Po zpracování těsta přikryjeme mísu utěrkou a necháme kynout (nejlépe hodinu a čtvrt na topení)
Těsto rozválíme, potřeme smetanou na vaření. Případně smetanu na těsto nalijeme, pokud tedy uděláme silnější okraje. Na pizzu položíme šunku, přidáme na kolečka nakrájená rajčata, nakrájenou mozzarellu a posypeme ještě strouhaným eidamem nebo jiným sýrem do 20 % tuku
Pizzu vložíme do trouby rozehřáté na 210 °C a pečeme až 20 minut. Mně osobně stačilo 17 minut. Pokud se stane, že smetana vyteče, nic se neděje a pečeme dál
Zdravější pizzu se smetanovým základem podáváme ještě teplou.