Zdravější koprová omáčka recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
4 ks vejce
ocet
4 porce brambory
6 lžic olivový olej
500 ml hovězí vývar
mletý černý pepř
3 lžíce špaldová mouka
200 g sójová smetana
1 sklenice sterilovaný kopr
sirup z agáve
250 g hovězí maso přední (svíčková)

Postup přípravy receptu

  1. Začneme s přípravou hovězího masa. Toto maso patří mezi ta nejzdravější, protože je bohaté na esenciální aminokyseliny, vápník a vitamín B2. Maso v celku nebo zkrátka tak, jak jsme ho koupili, dáme vařit na cca 45 minut, aby krásně změklo. Po celou dobu dohlížíme na to, aby byl v hrnci dostatek vody, jelikož tento vývar dále využijeme

  2. Také si dáme vařit oškrábané nakrájené brambory

  3. Před koncem vaření masa si v jiném hrnci vytvoříme jíšku z olivového oleje a špaldové mouky. Zalijeme horkým hovězím vývarem, rozšleháme a krátce povaříme. Pokud se nám v omáčce vyskytují hrudky, můžeme přecedit přes síto

  4. Pokud chceme jako další přílohu vejce, dáme je už vařit na vedlejší plotýnku. K jíšce s vývarem přidáme sterilovaný kopr, nebo jemně nasekaný čerstvý kopr. Já používám ten ve sladkokyselém nálevu s co největším podílem pevné složky - není s ním práce a příjemně zdravější koprovou omáčku ochutí. Opět promícháme a povaříme

  5. Nakonec vmícháme sójovou smetanu a podle naší chuti osolíme, opepříme a je-li třeba, dodáme ocet pro zvýraznění chuti. Pokud chceme sladší chuť, přidáme sirup z agáve. Stačí ho málo, obvykle 1 lžíce. Vše ještě nakonec krátce povaříme

  6. Zdravější koprovou omáčku můžeme podávat s vařenými brambory, vejcem a na plátky nakrájeným hovězím masem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!