Zelné fleky recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 lžíce sůl 3 ks vejce 1 ks cibule 10 dkg sádlo 9 lžic voda nudle 0,75 dkg hrubá mouka 20 dkg anglická slanina 0,5 hlávek hlávkové zelí
Postup Zelné fleky
Postup přípravy receptu
-
Nejprve na sádle osmažíme cibuli nakrájenou na kostičky. Mezitím si nadrobno nakrájíme 1/2 hlávky zelí tak, že krájíme nejdříve po šířce hlávky dlouhé nudle a pak je nakrájíme jako cibulku (nadrobno). Nakrájené zelí na vále posypeme solí, aby se vyplakalo. Na osmaženou cibuli přidáme k dušení vyždímané zelí a dusíme bez podlévání, případně ještě přidáme trochu sádla (oleje)
Když je zelí měkké, nekřupe, tak dáme vařit do osolené vody nudle
K tomu připravíme fleky ze 3 vajec a asi ze 3/4 kg hrubé mouky. Fleky připravujeme tak, že si nasypeme na vál hromádku mouky, do důlku rozklepneme vejce a přidáme asi 3 polévkové lžíce vody. Tak postupujeme u každého vejce. Připravená těsta vyválíme na pláty, ne tak slabé těsto jako u nudlí do polévky, ale silnější jako mají být fleky. Pláty necháme schnout, pak je rozkrájíme na pruhy asi 5 cm široké a z toho krájíme trojúhelníky. Fleky vaříme v osolené vodě cca 8 minut
Po scezení fleky smícháme společně se zelím a trochu ještě osolíme podle vlastní chuti, aby nebylo jídlo jalové. Pro zlepšení chuti opražíme slaninu a do zelných fleků ji zamícháme
Zelné fleky podáváme jako hlavní chod.