Zelné fleky recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

2 lžíce sůl
3 ks vejce
1 ks cibule
10 dkg sádlo
9 lžic voda
nudle
0,75 dkg hrubá mouka
20 dkg anglická slanina
0,5 hlávek hlávkové zelí

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve na sádle osmažíme cibuli nakrájenou na kostičky. Mezitím si nadrobno nakrájíme 1/2 hlávky zelí tak, že krájíme nejdříve po šířce hlávky dlouhé nudle a pak je nakrájíme jako cibulku (nadrobno). Nakrájené zelí na vále posypeme solí, aby se vyplakalo. Na osmaženou cibuli přidáme k dušení vyždímané zelí a dusíme bez podlévání, případně ještě přidáme trochu sádla (oleje)

  2. Když je zelí měkké, nekřupe, tak dáme vařit do osolené vody nudle

  3. K tomu připravíme fleky ze 3 vajec a asi ze 3/4 kg hrubé mouky. Fleky připravujeme tak, že si nasypeme na vál hromádku mouky, do důlku rozklepneme vejce a přidáme asi 3 polévkové lžíce vody. Tak postupujeme u každého vejce. Připravená těsta vyválíme na pláty, ne tak slabé těsto jako u nudlí do polévky, ale silnější jako mají být fleky. Pláty necháme schnout, pak je rozkrájíme na pruhy asi 5 cm široké a z toho krájíme trojúhelníky. Fleky vaříme v osolené vodě cca 8 minut

  4. Po scezení fleky smícháme společně se zelím a trochu ještě osolíme podle vlastní chuti, aby nebylo jídlo jalové. Pro zlepšení chuti opražíme slaninu a do zelných fleků ji zamícháme

  5. Zelné fleky podáváme jako hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!