Klášterní kolínko recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 ks cibule 1 ks vepřové koleno 20 dkg kysané zelí podle chuti cukr sůl bobkový list nové koření pepř omáčka 1 lžíce hořčice 1 díl kečup chilli 1 lžíce olivový olej 1 díl sójová omáčka 1 díl rajský protlak 1 kelímek černé pivo 1 kelímek rybízová marmeláda
Postup Klášterní kolínko recept
Postup přípravy receptu
-
Začneme netradičně - u výběru kolínka. Věnujeme pozornost stavbě. Hlavní kost by měla být, pokud možno, co nejsymetričtěji obrostlá masem. Je to důležité pro další postup.
Kolínko uvaříme v papiňáku s jednou cibulí, bobkovým listem, novým kořením, pepřem a solí. Pozor, nevaříme úplně doměkka, stačí cca 20 minut, jelikož budeme ještě dále upravovat pečením.
Po vyjmutí vyoperujeme kost a maso nařízeneme tak, aby vytvořilo jakýsi plát. Proto je třeba výběr dobře obrostlé kosti. Osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, pokryjeme kysaným zelím a zamotáme. Převážeme špagátkem nebo šikovně sepneme, aby nám to všechno drželo pohromadě.
Smícháme černé pivo, kečup, rajský protlak, olivový olej, hořčici, sójovou omáčku a rybízovou nebo brusinkovou marmeládu. Podle chuti můžeme doladit chilli papričkou. Do této marinády kolínko naložíme a ponecháme v chladnu 24 hodin za občasného otáčení.
Klášterní kolínko dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Poléváme marinádou. Pečeme asi 40 minut, kůže musí být pěkně zlatavá a křupavá, marináda se musí medově táhnout. Pak je to to pravé.
Nejlepší přílohou ke klášternímu kolínku je chléb a dobře vychlazené pivko! Nebudete věřit, ale tímto receptem slavím opakovaně v pracovním kolektivu veliký úspěch.