Koláč s malinovou šlehačkou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 ks vejce 140 g máslo 1 kostka droždí 100 g cukr krupice 1 lžíce citronová kůra 500 g polohrubá mouka 1 kelímek smetana ke šlehání (215g) drobenka 200 g máslo 100 g cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 100 g hrubá mouka na ozdobu 50 g cukr moučka 150 g maliny 3 plátky želatina 1 balíček vanilkový cukr 300 ml smetana ke šlehání podle potřeby olej na vymazání maliny na ozdobu
Postup Koláč s malinovou šlehačkou recept
Postup přípravy receptu
-
Mouku nasypeme do mísy, uděláme do ní důlek a rozdrobíme droždí. Posypeme lžičkou cukru a zalijeme vlažnou smetanou. V teple necháme asi 15 minut odležet a vzejít kvásek.
Pak přidáme změklé máslo, cukr, vejce i citronovou kůru. Všechny ingredience zpracujeme na hladké, nelepivé těsto, které necháme v teple 45 minut kynout.
Z cukru, mouky, vanilkového cukru a změklého másla si připravíme drobenku.
Těsto vyválíme na plát a přeneseme ho na vymazaný plech nebo koláčovou formu. Posypeme ho drobenkou a v předehřáté troubě pečeme asi 25 minut.
Želatinu necháme nabobtnat a pak ji rozpustíme, nevaříme! Maliny rozmixujeme s oběma druhy cukru a přidáme želatinu. Dáme do ledničky na 30 minut vychladit. Smetanu vyšleháme dotuha a přimícháme ji do malin.
Koláč krájíme na kousky a před podáváním bohatě ozdobíme cukrářským sáčkem nastříkanou malinovou šlehačkou a kuličkou maliny.