Koláč s malinovou šlehačkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 ks vejce
140 g máslo
1 kostka droždí
100 g cukr krupice
1 lžíce citronová kůra
500 g polohrubá mouka
1 kelímek smetana ke šlehání (215g)
drobenka
200 g máslo
100 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
100 g hrubá mouka
na ozdobu
50 g cukr moučka
150 g maliny
3 plátky želatina
1 balíček vanilkový cukr
300 ml smetana ke šlehání
podle potřeby
olej na vymazání
maliny na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Mouku nasypeme do mísy, uděláme do ní důlek a rozdrobíme droždí. Posypeme lžičkou cukru a zalijeme vlažnou smetanou. V teple necháme asi 15 minut odležet a vzejít kvásek.

  2. Pak přidáme změklé máslo, cukr, vejce i citronovou kůru. Všechny ingredience zpracujeme na hladké, nelepivé těsto, které necháme v teple 45 minut kynout.

  3. Z cukru, mouky, vanilkového cukru a změklého másla si připravíme drobenku.

  4. Těsto vyválíme na plát a přeneseme ho na vymazaný plech nebo koláčovou formu. Posypeme ho drobenkou a v předehřáté troubě pečeme asi 25 minut.

  5. Želatinu necháme nabobtnat a pak ji rozpustíme, nevaříme! Maliny rozmixujeme s oběma druhy cukru a přidáme želatinu. Dáme do ledničky na 30 minut vychladit. Smetanu vyšleháme dotuha a přimícháme ji do malin.

  6. Koláč krájíme na kousky a před podáváním bohatě ozdobíme cukrářským sáčkem nastříkanou malinovou šlehačkou a kuličkou maliny.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!