Zebra koláč recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

250 g cukr
250 ml olej
4 ks vejce
1 balíček vanilkový cukr
175 g hladká mouka
125 g hladká mouka
1/2 balíčku kypřící prášek
1/2 balíčku kypřící prášek
3 lžíce kakaový prášek
1 lžíce strouhaná pomerančová kůra

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si odvážíme a odměříme všechny ingredience. Mouku prosejeme a promícháme s kypřícím práškem. Z omytého pomeranče nastrouháme kůru. Troubu předehřejeme asi na 180 °C. Malou dortovou formu vyložíme pečícím papírem

  2. Ve velké míse krátce prošleháme olej s vejci a oběma cukry v hustější tekutou základní hmotu, kterou rozdělíme na poloviny do dvou misek. Nyní si připravíme světlé těsto 1. Do jedné z misek se základní hmotou řádně vmícháme připravenou hladkou mouku s práškem do pečiva a odložíme stranou. Připravíme si těsto 2. Do druhé misky přidáme mouku kakao, pomerančovou kůru, připravenou mouku a vše řádně prošleháme

  3. Nyní malou naběračkou (lžící), nalijeme do středu formy trochu bílého těsta. Pak opatrně opět do středu na bílé těsto nalijeme lžíci hnědé hmoty. Postup opakujeme do vypotřebování surovin. Těsto se bude pomalu rozlévat od středu do okrajů formy a tím vznikne "zebrování"

  4. Naplněnou formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme zvolna asi 30 - 35 minut. Propečení buchty vyzkoušíme v jejím středu vpíchnutím špejle

  5. Zebra koláč necháme zchladnout, uvolníme od krajů a vyjmeme z formy. Moučník nakrájíme na porce a podáváme ke kávě nebo čaji. Výborně chutná se šlehačkou a čerstvým ovocem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!