Tvarohový koláč Zebra recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks vejce
2 ks vejce
100 g máslo
3 lžíce kakao
150 ml mléko
1 kg tvaroh
80 g cukr moučka
150 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
220 g hladká mouka
200 g zakysaná smetana
1 lžička citronová kůra
1,5 balíček vanilkový pudinkový prášek

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme těsto ze změklého másla, cukru moučka, vejce, hladké mouky, špetky soli a trošky nastrouhané citronové kůry. Uvedené suroviny zpracujeme a vzniklé těsto rozprostřeme do zavírací dortové formy, kterou jsme předtím důkladně pomazali tukem. Těsto rozprostřeme pomocí prstů, jakoby ho natlačíme do roviny a na bocích ho vytáhneme mírně nahoru

  2. Poté si připravíme náplň z tvarohu, zakysané smetany, cukru moučka, vajec, mléka, vanilkového pudinku a vanilkového cukru. Náplň připravíme tak, že spolu vyšleháme tvaroh, zakysanou smetanu, vejce a cukry a dále v hrnečku rozmícháme v uvedeném množství mléka pudinkový prášek a přidáme ho k ostatním uvedeným surovinám a celé to vyšleháme na hladký krém

  3. Nyní polovinu krému přelijeme do jiné nádoby a do jedné části odebraného krému přidáme 3 polévkové lžíce kakaa a důkladně je zašleháme, aby v krému nebyly kakaové hrudky. Obě náplně musí být tekuté, tedy spíše řidší. Nyní si vezmeme dvě polévkové lžíce a střídavě dáváme do dortové formy na připravené těsto světlý a tmavý tvarohový krém. Lžíci vylijeme krém vždy doprostřed. Takto střídavě naplníme celou formu až do spotřebování obou barev krému

  4. Připravený koláč dáme péct do předem vyhřáté trouby na 190 °C na dobu cca 60 minut. Kraje tvarohu trochu zhnědnou. Také můžeme vyzkoušet, zda je již koláč hotový, zapíchnutím špejle do jeho středu. Pokud se tvaroh na špejli nelepí, máme hotovo. Zapínací obruč dortové formy odstraníme cca 20 minut po vyndání koláče z trouby a poté koláč necháme důkladně vychladnout na dně formy položené na mřížku. Na chladnutí je potřeba poměrně dost času, určitě několik hodin. Já ho nechávám chladnout přes noc

  5. Tvarohový koláč Zebra podáváme jako lahodný vláčný moučník s šálkem kávy nebo čaje.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!