Koláč se špenátem recept
Apetit Recepty předkrmySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek sůl sůl 4 ks vejce 1 ks cibule 1 lžička kmín 250 g listové těsto 200 ml zakysaná smetana 1 špetka muškátový květ 3 lžíce olej na smažení 200 g tvrdý sýr 1 vejce na potření mletý černý pepř 500 g čerstvý listový špenát
Postup Koláč se špenátem
Postup přípravy receptu
-
Špenát důkladně propereme, zbavíme řapíků a rozkrájíme na kousky. Cibuli a česnek oloupeme, česnek prolisujeme a cibuli nadrobno nakrájíme. Sýr nastrouháme
Cibuli s česnekem smažíme na oleji, dokud cibule nezesklovatí. Pak přidáme špenát a za stálého promíchávání ho necháme změknout. Odstavíme a po vychladnutí vmícháme ke špenátu nastrouhaný sýr, zakysanou smetanu, vejce, koření a sůl
Listové těsto rozdělíme na 2 půlky a každou rozválíme na pomoučeném vále do tvaru koláčové formy, ve které koláč budeme péct
Koláčovou formu vymažeme tukem, přeneseme do ní 1 vyválený plát těsta a vytvarujeme ho podle zvýšených okrajů formy. Pak plát potřeme připravenou náplní, překryjeme druhým plátem z listového těsta
Koláč potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme kmínem a trochou soli a pečeme v předehřáté troubě dozlatova asi 30 minut
Špenátový koláč chutná teplý i vychladlý.