Koláč z křehkého těsta s jostou a rybízem recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 ks vejce
50 g máslo
1/2 hrnku mléko
1 balíček prášek do pečiva
150 g rybíz
1 lžička mletá skořice
1 balíček vanilkový cukr
1 lžíce řepkový olej
3 lžíce třtinový cukr
2 lžíce třtinový cukr
2 hrnky hladká špaldová mouka
150 g josta

Postup přípravy receptu

  1. Ve větší míse smícháme mouku s práškem do pečiva. Vmícháme vejce, vanilkový a třtinový cukr a mléko. Nakonec přidáme řepkový olej. Vypracujeme těsto a vlijte jej do vymazané a moukou vysypané formy nebo ji místo toho vyložíme pečicím papírem

  2. Jostu s rybízem zbavíme stonků a stopek a smícháme je s třtinovým cukrem a skořicí. Nasypeme na těsto a navrch nakrájíme plátky másla

  3. Formu s koláčem vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme dozlatova, asi 40 minut. Koláč můžeme zkusit ještě posypat nasekanými mandlemi, budou na něm krásně křupat

  4. Koláč z křehkého těsta s jostou a rybízem necháme vychladnout, rozkrájíme a podáváme pěkně pocukrovaný

  5. Zdroj: JEZTE ČESKY - rok v naší kuchyni, vydal Smart Press, 2012

  6. Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezónní suroviny v kuchyni - autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!