Koláč z křehkého těsta s jostou a rybízem recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 ks vejce 50 g máslo 1/2 hrnku mléko 1 balíček prášek do pečiva 150 g rybíz 1 lžička mletá skořice 1 balíček vanilkový cukr 1 lžíce řepkový olej 3 lžíce třtinový cukr 2 lžíce třtinový cukr 2 hrnky hladká špaldová mouka 150 g josta
Postup Koláč z křehkého těsta s jostou a rybízem
Postup přípravy receptu
-
Ve větší míse smícháme mouku s práškem do pečiva. Vmícháme vejce, vanilkový a třtinový cukr a mléko. Nakonec přidáme řepkový olej. Vypracujeme těsto a vlijte jej do vymazané a moukou vysypané formy nebo ji místo toho vyložíme pečicím papírem
Jostu s rybízem zbavíme stonků a stopek a smícháme je s třtinovým cukrem a skořicí. Nasypeme na těsto a navrch nakrájíme plátky másla
Formu s koláčem vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme dozlatova, asi 40 minut. Koláč můžeme zkusit ještě posypat nasekanými mandlemi, budou na něm krásně křupat
Koláč z křehkého těsta s jostou a rybízem necháme vychladnout, rozkrájíme a podáváme pěkně pocukrovaný
Zdroj: JEZTE ČESKY - rok v naší kuchyni, vydal Smart Press, 2012
Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezónní suroviny v kuchyni - autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám.