Koláč z kynutého těsta s aronií recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- cukr 0,25 lžiček sůl 1 ks žloutek 1,5 dl mléko 35 g tuk tuk mouka 0,5 ks citron 12 g droždí 35 g cukr moučka 1 hrst cukr krystal mletá skořice 0,25 balíčků vanilkový cukr 250 g polohrubá mouka tuk na vymazání 400 g aronie
Postup Koláč z kynutého těsta s aronií
Postup přípravy receptu
-
Do misky dáme kvasnice a rozmícháme je se lžičkou cukru. Potom přidáme 2 lžíce mouky a 2 lžíce vlažného mléka. Vše společně promícháme a kvásek necháme vykynout
Do misy dáme mouku, přidáme kvásek, teplé mléko se žloutkem, sůl, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru. Nakonec přidáme tuk (máslo, olej, rostlinný tuk, sádlo) a vypracujeme hladké těsto, které dáme vykynout na teplé místo
Po vykynutí těsto rozválíme, dáme na vymazaný plech a na to poklademe kuličky aronie právě promíchané s krystalovým cukrem. Na povrch koláče dáme klasickou drobenku z tuku, cukru a mouky. Na drobenku posypeme mletou skořici pro lepší vůni. Pro zlepšení chutě je možné přidat k aronii odpeckované rozpůlené švestky
Koláč z kynutého těsta s aronií dáme do vyhřáté trouby a pečeme, až jsou okraje zlatavé.