Koláčky z dvakrát kynutého těsta recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 100 g cukr 1 špetka sůl 3 ks vejce 2 ks vejce 100 g máslo 150 g máslo rum 250 ml mléko 100 g tuk 250 ml šlehačka 25 g droždí 750 g tvaroh 200 g cukr moučka 500 g polohrubá mouka rozpuštěné máslo rozinky namočené v rumu 1 ks vanilkový pudinkový prášek
Postup Koláčky z dvakrát kynutého těsta
Postup přípravy receptu
-
Vypracujeme těsto, které necháme dvakrát kynout. Po prvním kynutí do něj píchneme a necháme vykynout znovu
Na krém utřeme tvaroh s máslem, žloutky, cukrem, přidáme podle chuti rum a nasypeme pudinkový prášek. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků
Těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka, na která zdobičkou nebo lžičkou naneseme krém, doprostřed vložíme rozinku namočenou v rumu. Okraje potřeme rozkvedlaným vejcem a dáme péci do vyhřáté trouby na 180 °C asi 12 minut
Rozehřejeme máslo a ještě teplé koláčky do něj namáčíme, necháme vychladnout
Dále rozpustíme 150g másla, přidáme rum a necháme vychladnout. Vychladlé máslo vyšleháme. Zrovna tak ušleháme šlehačku a opatrně ji vmícháme do vyšlehaného másla Může se stát, že se to srazí, ale není to na závadu. Tuto směs naneseme nožem na koláčky z dvakrát kynutého těsta a pocukrujeme. Z této dávky je asi 120 koláčků
Jiné kynuté těsto už ani nepoužívám, jsou z něj výborné buchty, koláče a štola. Možné je ho použít i na slaný způsob.