Koláčky z dvakrát kynutého těsta recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

100 g cukr
1 špetka sůl
3 ks vejce
2 ks vejce
100 g máslo
150 g máslo
rum
250 ml mléko
100 g tuk
250 ml šlehačka
25 g droždí
750 g tvaroh
200 g cukr moučka
500 g polohrubá mouka
rozpuštěné máslo
rozinky namočené v rumu
1 ks vanilkový pudinkový prášek

Postup přípravy receptu

  1. Vypracujeme těsto, které necháme dvakrát kynout. Po prvním kynutí do něj píchneme a necháme vykynout znovu

  2. Na krém utřeme tvaroh s máslem, žloutky, cukrem, přidáme podle chuti rum a nasypeme pudinkový prášek. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků

  3. Těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka, na která zdobičkou nebo lžičkou naneseme krém, doprostřed vložíme rozinku namočenou v rumu. Okraje potřeme rozkvedlaným vejcem a dáme péci do vyhřáté trouby na 180 °C asi 12 minut

  4. Rozehřejeme máslo a ještě teplé koláčky do něj namáčíme, necháme vychladnout

  5. Dále rozpustíme 150g másla, přidáme rum a necháme vychladnout. Vychladlé máslo vyšleháme. Zrovna tak ušleháme šlehačku a opatrně ji vmícháme do vyšlehaného másla Může se stát, že se to srazí, ale není to na závadu. Tuto směs naneseme nožem na koláčky z dvakrát kynutého těsta a pocukrujeme. Z této dávky je asi 120 koláčků

  6. Jiné kynuté těsto už ani nepoužívám, jsou z něj výborné buchty, koláče a štola. Možné je ho použít i na slaný způsob.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!