Kopřivový špenát s bylinkami recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

olej
3 špetky muškátový oříšek
1 ks červená cibule
1/2 misky kopřiva
1/2 misky čerstvé bylinky
2 lžíce hraška
5 lžiček sušené ovesné mléko
0,33 lžiček černá himalájská sůl

Postup přípravy receptu

  1. Natrháme v různém poměru kopřivu, hluchavku i s květy, bršlici, jitrocel, jetel, řebříček a jiné bylinky, aby toho bylo objemově dvoulitrová mísa. Já dala asi polovinu kopřiv, ostatní jsou další bylinky. Natě opláchneme v misce s vodou, zalijeme vařicí vodou a asi 3 minuty vaříme. Masu nabereme na síto, mírně vymačkáme a necháme trochu vychladnout

  2. Mezitím si očistíme velkou červenou cibuli a česnek, cibuli nakrájíme na kostičky, česnek utřeme. Pak nakrájíme nadrobno povařené byliny

  3. Cibuli zpěníme na rozpáleném oleji, až zesklovatí, přidáme byliny, česnek a trochu černé soli. Na rozdíl od běžné soli obohatí jídlo o síru a jiné prvky. Nastrouháme trochu muškátu, podlijeme vodou z vaření bylin a jednu či dvě minuty vaříme. Pak vmícháme hrašku, přidáme sušené ovesné mléko, rozmícháme, necháme přejít varem a můžeme podávat

  4. Kopřivový špenát s bylinkami podáváme na obrázku s vařenými brambory ve slupce, které jsem opekla s lžičkou rozmarýny. Ale přílohu můžete dát tu, kterou máte rádi ke špenátu

  5. Tip: Vodu z vaření nevyléváme. Je v ní spousta cenných látek. Dá se pít jako kopřivový čaj, ale já ji používám i na opláchnutí obličeje a na vlasy - a pokud ji mám nadbytek, protože z kopřiv nyní vařím hodně, tak naředěnou zalévám kytky. Pokud jí kytky i pokropíte, odradí to navíc pár škůdců.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!