Kořeněná polévka z hlívy recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 ks cibule
1 lžička kmín
0 ks mrkev
150 g hlíva ústřičná
0.5 lžíce koňak
2 lžičky grilovací koření
0.3 lžičky mletá skořice
0.3 ks červená paprika
0.5 ks zelená paprika
0.5 řapíku řapíkatý celer
1 lžíce mletá sladká paprika
1 kostka zeleninový bujon
podle potřeby
olej
podle chuti
sůl
mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Očistíme si zeleninu. Papriky a větší cibuli nakrájíme na kostičky, malou mrkev, řapíkatý celer a hlívu ústřičnou nakrájíme na proužky, oloupaný česnek utřeme.

  2. Na oleji společně osmažíme cibuli s paprikami a kmínem. Po 2 minutách přidáme celer, mrkev a hlívu a ještě asi 3 minuty restujeme. Přidáme veškeré koření, promícháme, přidáme bujon a zalijeme litrem vroucí vody. Kořeněnou polévku z hlívy vaříme pouhých 7 minut. Podle potřeby můžeme zahustit jíškou. Na závěr do polévky přidáme koňak a hned vypneme. Pokud koňak vynecháme, nic se nestane.

  3. Kořeněnou polévku z hlívy podáváme samostatně, případně přikusujeme pečivo.

  4. Tip: Pokud máme chuť experimentovat, lze do polévky z hlívy přidat i bylinkový alkohol bez cukru. Doopravdy jen trochu, tak 2 lžičky na litr polévky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!