Kořeněná polévka z hlívy recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 ks cibule 1 lžička kmín 0 ks mrkev 150 g hlíva ústřičná 0.5 lžíce koňak 2 lžičky grilovací koření 0.3 lžičky mletá skořice 0.3 ks červená paprika 0.5 ks zelená paprika 0.5 řapíku řapíkatý celer 1 lžíce mletá sladká paprika 1 kostka zeleninový bujon podle potřeby olej podle chuti sůl mletý pepř
Postup Kořeněná polévka z hlívy recept
Postup přípravy receptu
-
Očistíme si zeleninu. Papriky a větší cibuli nakrájíme na kostičky, malou mrkev, řapíkatý celer a hlívu ústřičnou nakrájíme na proužky, oloupaný česnek utřeme.
Na oleji společně osmažíme cibuli s paprikami a kmínem. Po 2 minutách přidáme celer, mrkev a hlívu a ještě asi 3 minuty restujeme. Přidáme veškeré koření, promícháme, přidáme bujon a zalijeme litrem vroucí vody. Kořeněnou polévku z hlívy vaříme pouhých 7 minut. Podle potřeby můžeme zahustit jíškou. Na závěr do polévky přidáme koňak a hned vypneme. Pokud koňak vynecháme, nic se nestane.
Kořeněnou polévku z hlívy podáváme samostatně, případně přikusujeme pečivo.
Tip: Pokud máme chuť experimentovat, lze do polévky z hlívy přidat i bylinkový alkohol bez cukru. Doopravdy jen trochu, tak 2 lžičky na litr polévky.