Křehké sýrové krekry recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 1 lžička sůl 250 g máslo 2 ks žloutek bílek 1/2 balíčku prášek do pečiva 150 g brynza 400 g hladká mouka hrubá sůl semínka
Postup Křehké sýrové krekry
Postup přípravy receptu
-
Máslo necháme dobře změknout, pak ho rozkrájíme na kousky, vložíme do mísy a přidáme žloutky a brynzu. Důkladně rozšleháme na hladkou a krémovitou konzistenci. Přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a sůl. Vše důkladně zpracujeme na hladké a nelepivé těsto
Těsto rozválíme na podsypané desce na cca 0,5 cm vysoký plát a z něj vykrajujeme pomocí tvořítek různé tvary. Vykrájené sýrové tvary přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme bílkem. Na závěr posypeme semínky, solí, kořením - podle chuti
Sýrové krekry pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C cca 15 minut, dokud nejsou mírně zlatavé
Sýrové krekry podáváme jako slanou chuťovku při nejrůznějších oslavách, třeba těch silvestrovských. Chutnají dobře k pivu i vínu.