Křehký jablečný koláč recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

3 ks vejce
1 ks vejce
250 g máslo
2 lžíce máslo
4 lžíce strouhanka
500 g jablko
120 g cukr moučka
cukr moučka
2 lžíce mletá skořice
450 g hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme hladkou mouku, cukr moučka, žloutky, změklé máslo nebo tuk na pečení a vypracujeme těsto, které necháme v lednici asi půl hodiny odpočinout. Mezitím si nastrouháme jablka, přidáme do nich mletou skořici a cukr moučka podle chuti. Z jablek vymačkáme přebytečnou šťávu

  2. Těsto vyndáme z lednice a polovinu těsta rozválíme na plech vyložený pečícím papírem. Rozpustíme si dvě lžíce másla potřeme jimi těsto a posypeme strouhankou. Na takto připravené těsto rozložíme jablečnou náplň. Rozválíme druhou polovinu těsta a překryjeme jím jablka. Potřeme rozšlehaným vejcem a lehce propícháme vidličkou, aby se nám netvořily bubliny

  3. Jablečný koláč pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi půl hodiny. Hotový koláč ještě za tepla pocukrujeme

  4. Křehký jablečný koláč po vychladnutí nakrájíme a podáváme jako vynikající zákusek ke kávě nebo čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!