Křehký jablečný koláč recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 3 ks vejce 1 ks vejce 250 g máslo 2 lžíce máslo 4 lžíce strouhanka 500 g jablko 120 g cukr moučka cukr moučka 2 lžíce mletá skořice 450 g hladká mouka
Postup Křehký jablečný koláč
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme hladkou mouku, cukr moučka, žloutky, změklé máslo nebo tuk na pečení a vypracujeme těsto, které necháme v lednici asi půl hodiny odpočinout. Mezitím si nastrouháme jablka, přidáme do nich mletou skořici a cukr moučka podle chuti. Z jablek vymačkáme přebytečnou šťávu
Těsto vyndáme z lednice a polovinu těsta rozválíme na plech vyložený pečícím papírem. Rozpustíme si dvě lžíce másla potřeme jimi těsto a posypeme strouhankou. Na takto připravené těsto rozložíme jablečnou náplň. Rozválíme druhou polovinu těsta a překryjeme jím jablka. Potřeme rozšlehaným vejcem a lehce propícháme vidličkou, aby se nám netvořily bubliny
Jablečný koláč pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi půl hodiny. Hotový koláč ještě za tepla pocukrujeme
Křehký jablečný koláč po vychladnutí nakrájíme a podáváme jako vynikající zákusek ke kávě nebo čaji.