Křehký jablečný koláč s drobenkou a karamelem recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 2 ks jablko 50 g cukr moučka 2 lžíce cukr moučka 100 g cukr krystal 0,5 lžiček mletá skořice 1 lžička mletá skořice 2 špetky muškátový oříšek 2 lžíce studená voda 1 lžíce studená voda 40 g ovesné vločky 40 g čerstvé máslo 70 g třtinový cukr 155 g hladká mouka extra speciál 00 2 lžíce hladká mouka extra speciál 00 115 g čerstvé studené máslo 60 g čerstvé studené máslo 10 ml sladká smetana 33%
Postup Křehký jablečný koláč s drobenkou a karamelem
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme hladkou mouku s cukrem moučka a špetkou soli, potom přidáme studené máslo, které předtím pokrájíme na malé kostky. Suroviny zpracováváme rukama rychlými pohyby za přidávání malého množství studené vody, dokud se nám nespojí v kompaktní těsto
Vejce do těsta nepřidáváme, jedná se o křehké máslové těsto, které se také nazývá Paté brisée. Toto těsto se používá ve francouzské kuchyni na sladké i slané pečení. Připravené těsto vytvarujeme do tvaru obdélníku, přikryjeme fresh folií a dáme odpočinout asi na 30 minut až 1 hodinu do chladničky
Po uplynutí času těsto vyndáme a rukama ho rovnoměrně roztlačíme na plech s pečícím papírem o velikosti 15 x 30 cm. Těsto nejprve předpečeme asi 15 minut v troubě vyhřáté na 150 °C na funkci horní a dolní ohřev. Předpečené těsto odložíme stranou. Mezitím umyjeme, osušíme a odstopkujeme jablka. Dále kyselá zelená jablka zbavíme jádřinců a pokrájíme je na plátky
V mise smícháme 2 zarovnané lžíce hladké mouky s 2 lžícemi cukru moučka, přidáme 1 lžičku mleté skořice, dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem, promícháme a v této směsi obalíme plátky jablek. Obalené plátky jablek rozložíme na předpečené těsto. Do misky dáme ovesné vločky, třtinový cukr, hladkou mouku, mletou skořici, máslo a rukama zpracujeme na drobenku, kterou posypeme povrch jablek
Připravený koláč vložíme do trouby, kde pečeme asi 35 minut při teplotě 170 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem. Koláč potom vyndáme z trouby, necháme vychladnout a pokrájíme na kostky, obdélníky nebo trojúhelníky
Když koláč chladne, připravíme si karamel. Do menšího hrnce dáme cukr krystal a přilijeme studenou vodu, nemícháme, nad středním plamenem jen potřeseme hrncem, dokud nevznikne hnědý karamel, potom vmícháme máslo a sladkou smetanu
Křehký jablečný koláč s drobenkou pokapeme horkým karamelem a podáváme. Nejlépe chutná vlažný. Koláč není přeslazený, má výbornou chuť pečených jablek a nádherně voní po skořici a muškátovém oříšku. Koláč je také křupavý po ovesných vločkách a jeho chuť příjemně zvýrazní horky karamel. Stejně můžeme tento křehký koláč připravit s plátky hrušek.