Křehký rybízový koláč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 25 dkg máslo 5 ks žloutek 1 dl mléko 15 dkg cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 30 dkg polohrubá mouka 1 balíček kypřící prášek krém 5 ks bílek 0.5 ks citron 30 dkg cukr krupice nádivka 1 hrst cukr moučka 75 dkg červený rybíz
Postup Křehký rybízový koláč recept
Postup přípravy receptu
-
Rybíz omyjeme, zbavíme stopek a necháme okapat. Dáme jej do misky a zasypeme hrstí moučkového cukru.
Žloutky vymícháme s vanilkovým cukrem do pěny. Postupně přidáváme rozpuštěné vlažné máslo. Pak zlehka vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme mléko. Toto těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem.
Na těsto rovnoměrně naskládáme rybíz a připravené těsto s rybízem vložíme do středně vyhřáté trouby. Koláč pečeme dorůžova.
Zatím si připravíme krém. Z bílků, cukru a citronové šťávy vyšleháme sníh. Pěnu natřeme na předpečený koláč. Koláč opět vložíme do trouby na 5 minut, ale zapneme jen horní část trouby. Potom troubu vypneme a vrch koláče necháme asi 7 minut dosušit, až je povrch zlatavý.
Upečený Křehký rybízový koláč necháme vychladnout a až pak jej krájíme. Je velmi křehký, rozpadl by se.