Křehký rybízový koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
25 dkg máslo
5 ks žloutek
1 dl mléko
15 dkg cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
30 dkg polohrubá mouka
1 balíček kypřící prášek
krém
5 ks bílek
0.5 ks citron
30 dkg cukr krupice
nádivka
1 hrst cukr moučka
75 dkg červený rybíz

Postup přípravy receptu

  1. Rybíz omyjeme, zbavíme stopek a necháme okapat. Dáme jej do misky a zasypeme hrstí moučkového cukru.

  2. Žloutky vymícháme s vanilkovým cukrem do pěny. Postupně přidáváme rozpuštěné vlažné máslo. Pak zlehka vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme mléko. Toto těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem.

  3. Na těsto rovnoměrně naskládáme rybíz a připravené těsto s rybízem vložíme do středně vyhřáté trouby. Koláč pečeme dorůžova.

  4. Zatím si připravíme krém. Z bílků, cukru a citronové šťávy vyšleháme sníh. Pěnu natřeme na předpečený koláč. Koláč opět vložíme do trouby na 5 minut, ale zapneme jen horní část trouby. Potom troubu vypneme a vrch koláče necháme asi 7 minut dosušit, až je povrch zlatavý.

  5. Upečený Křehký rybízový koláč necháme vychladnout a až pak jej krájíme. Je velmi křehký, rozpadl by se.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!