Krevety s vanilkovou máslovou omáčkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

12 ks krevety
1 lžíce olivový olej
omáčka
60 g máslo
1 ks šalotka
30 ml suché bílé víno
1 lžíce pomerančové šťávy
1 ks lusk vanilky
1 špetka sůl a bílý pepř
30 ml francouzský vermut Noilly Prat
na ozdobu
4 snítky kerblík

Postup přípravy receptu

  1. Čerstvé krevety opláchneme, hlavy odstraníme, ocásky oloupeme, ale poslední kroužek skořápky s ocasní ploutví ponecháme. Krevety na hřbetě podélně nařízneme a vytáhneme černé střívko. Pokud máme jen mražené krevety, necháme je v ledničce půl dne rozmrazit. Mikrovlnku nepoužijeme, krevety by podstatně ztratily na kvalitě.

  2. Šalotku nakrájíme na drobno a podusíme v malém kastrolku ve směsi vermutu Noilly Prat a bílého suchého (burgundského) vína. Pokud nemáme Noilly Prat, použijeme jen bílé víno. Tento vermut nelze nahradit jiným. Kousek vanilkového lusku podélně rozpůlíme, vyškrábneme dřeň špičkou nože a spolu s luskem dáme ke konci vaření do vroucího vína. I zde platí: Přírodní vanilka je v tomto receptu nenahraditelná. Osolíme špetkou soli a čerstvě umletého bílého pepře. Zredukujeme až na 1-2 čajové lžičky tekutiny.

  3. Na velmi mírném ohni přidáváme po malých kouskách silně vychlazené máslo a dobře vmícháme. Další kousek přidáme až po úplném rozpuštění předchozího, musí se vytvořit homogenní emulze. Pozor, jakmile se přidá máslo, omáčka se už nesmí vařit! Pokračujeme až do zhoustnutí. Potom vmícháme lžíci pomerančové šťávy, je-li třeba dochutíme a necháme hotovou omáčku vedle plotny pod pokličkou 2-3 minuty odstát.

  4. Mezitím rozpálíme v pánvi olivový olej a připravené, kuchyňským papírem osušené ocásky krevet po každé straně 30 vteřin zprudka opečeme.

  5. Z vlažné omáčky vyjmeme vanilkový lusk a rozdělíme ji na čtyři malé předehřáté talířky. Na omáčku upravíme dekorativně krevety, ozdobíme malou snítkou kerblíku a podáváme vlažné s krajíčkem teplé, v troubě nasucho lehce orestované veky.

  6. Doporučený nápoj ke krevetám s vanilkovou omáčkou: Bílé burgundské. Gourmet si pochutná na sklínce Chablis. Mně k tomu také velmi dobře chutnalo čtyřleté suché chardonnay z oblasti Velké Bílovice.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!