Krkovička Cubano recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

5 stroužků česnek
1 lžička sůl
1 ks limetka
100 ml olivový olej
1,5 lžička římský kmín
0,5 svazečků čerstvý koriandr
0,5 lžiček čerstvě mletý černý pepř
2 lžičky celý koriandr
1 ks bio pomeranč
800 g vepřová krkovička bez kosti
1 svazeček čerstvá máta peprná

Postup přípravy receptu

  1. Koriandrovou nať a čerstvou mátu peprnou omyjeme, osušíme a nasekáme na jemno. Kůru z jednoho bio pomeranče nastrouháme na jemno a šťávu vymačkáme, dále vymačkáme šťávu z jedné limetky. Celý koriandr a celý římský kmín rozdrtíme v hmoždíři a přidáme k citronové šťávě s posekanými bylinkami, smícháme s olivovým olejem a máme hotovou marinádu

  2. Krkovičku omyjeme, osušíme, vložíme do pekáčku, osolíme vydatně z každé strany, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, zalijeme připravenou marinádou, kterou vmasírujeme do masa. Přikrytou krkovičku odložíme marinovat na 24 hodin do chladničky, během této doby krkovičku v marinádě několikrát otočíme

  3. V den D krkovičku vybereme z chladničky, odstraníme alobal a na silném plameni zprudka opečeme z každé strany do zlatohněda, dokud se nevytvoří jemná hnědá kůrčička na povrchu. Na závěr přidáme celé stroužky očištěného česneku

  4. Pekáč přikryjeme alobalem, krkovičku vložíme péct do trouby vyhřáté na 220 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem. Po vložení masa snížíme teplotu trouby na 180 °C a pečeme asi 1 hodinu. Během pečení dvakrát obrátíme a přeléváme marinádou. Nakonec odstraníme alobal a při stejné teplotě pečeme ještě 15 minut, dokud se nevytvoří na povrchu křupavá chutná hnědá kůrčička

  5. Upečenou krkovičku vybereme na desku, přikryjeme alobalem a necháme asi 20 minut odpočinout, aby se uvnitř masa ustálily všechny šťávy a při krájení nevytekly. Potom nakrájíme krkovičku na tenké asi 2 - 3 mm silné plátky

  6. Krkovičku Cubano podáváme horkou s bramborovou kaší, kterou přelijeme chutným výpekem a obložíme plátky pomeranče a upečenými celými stroužky česneku. Plátky krkovičky jemně potřeme výpekem. Jde o mimořádně křehkou a šťavnatou krkovičku, která je měkoučká jako máslo a přímo se rozplývá na jazyku. Krkovička má vynikající jemnou osvěžující a kořeněnou chuť použitých citrusů a bylinek z marinády, koření a česneku

  7. Autor, šéfkuchař Roy Choi, je korejského původu a původně pekl s touto marinádou vepřové plecko, které po upečení pokrájel na tenoučké plátky. Čerstvou francouzskou bagetu rozřezal na polovinu příčně po délce, potom překrojil svisle na 3 části. Plátky masa potřel ještě měkkým máslem a hořčicí a trošku opekl na pánvi

  8. Na spodní polovinu bagety položil tenké plátky vařené milánské šunky, na šunku tenké plátky eidamského sýra a na sýr na kolečka pokrájené plátky nakládaných okurek, které přikryl tenkými plátky upečeného plecka a překryl vrchní polovinou bagety, kterou stlačil a prohřál v pánvi, znovu stlačil talířem a poté podával. Jde o méně známý způsob, avšak úžasně chutný.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!