Krkovička Cubano recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 5 stroužků česnek 1 lžička sůl 1 ks limetka 100 ml olivový olej 1,5 lžička římský kmín 0,5 svazečků čerstvý koriandr 0,5 lžiček čerstvě mletý černý pepř 2 lžičky celý koriandr 1 ks bio pomeranč 800 g vepřová krkovička bez kosti 1 svazeček čerstvá máta peprná
Postup Krkovička Cubano
Postup přípravy receptu
-
Koriandrovou nať a čerstvou mátu peprnou omyjeme, osušíme a nasekáme na jemno. Kůru z jednoho bio pomeranče nastrouháme na jemno a šťávu vymačkáme, dále vymačkáme šťávu z jedné limetky. Celý koriandr a celý římský kmín rozdrtíme v hmoždíři a přidáme k citronové šťávě s posekanými bylinkami, smícháme s olivovým olejem a máme hotovou marinádu
Krkovičku omyjeme, osušíme, vložíme do pekáčku, osolíme vydatně z každé strany, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, zalijeme připravenou marinádou, kterou vmasírujeme do masa. Přikrytou krkovičku odložíme marinovat na 24 hodin do chladničky, během této doby krkovičku v marinádě několikrát otočíme
V den D krkovičku vybereme z chladničky, odstraníme alobal a na silném plameni zprudka opečeme z každé strany do zlatohněda, dokud se nevytvoří jemná hnědá kůrčička na povrchu. Na závěr přidáme celé stroužky očištěného česneku
Pekáč přikryjeme alobalem, krkovičku vložíme péct do trouby vyhřáté na 220 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem. Po vložení masa snížíme teplotu trouby na 180 °C a pečeme asi 1 hodinu. Během pečení dvakrát obrátíme a přeléváme marinádou. Nakonec odstraníme alobal a při stejné teplotě pečeme ještě 15 minut, dokud se nevytvoří na povrchu křupavá chutná hnědá kůrčička
Upečenou krkovičku vybereme na desku, přikryjeme alobalem a necháme asi 20 minut odpočinout, aby se uvnitř masa ustálily všechny šťávy a při krájení nevytekly. Potom nakrájíme krkovičku na tenké asi 2 - 3 mm silné plátky
Krkovičku Cubano podáváme horkou s bramborovou kaší, kterou přelijeme chutným výpekem a obložíme plátky pomeranče a upečenými celými stroužky česneku. Plátky krkovičky jemně potřeme výpekem. Jde o mimořádně křehkou a šťavnatou krkovičku, která je měkoučká jako máslo a přímo se rozplývá na jazyku. Krkovička má vynikající jemnou osvěžující a kořeněnou chuť použitých citrusů a bylinek z marinády, koření a česneku
Autor, šéfkuchař Roy Choi, je korejského původu a původně pekl s touto marinádou vepřové plecko, které po upečení pokrájel na tenoučké plátky. Čerstvou francouzskou bagetu rozřezal na polovinu příčně po délce, potom překrojil svisle na 3 části. Plátky masa potřel ještě měkkým máslem a hořčicí a trošku opekl na pánvi
Na spodní polovinu bagety položil tenké plátky vařené milánské šunky, na šunku tenké plátky eidamského sýra a na sýr na kolečka pokrájené plátky nakládaných okurek, které přikryl tenkými plátky upečeného plecka a překryl vrchní polovinou bagety, kterou stlačil a prohřál v pánvi, znovu stlačil talířem a poté podával. Jde o méně známý způsob, avšak úžasně chutný.