Krokantové kytičky recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 1 špetka sůl 1 ks vejce 125 g máslo 40 g máslo 2 lžíce med 50 g cukr moučka 50 g cukr moučka 200 g hladká mouka 2 lžičky citronová kůra 50 ml smetana ke šlehání 200 g mandlové lupínky 60 g kandované ovoce 1 lžíce holandské kakao
Postup Krokantové kytičky
Postup přípravy receptu
-
Do mísy nebo robota dáme hladkou mouku, špetku soli, 50 g cukru, 125 g másla, sůl, kakao a nastrouhanou citronovou kůru. Zpracujeme v hladké těsto, které zabalíme do fólie a dáme alespoň na půl hodiny do ledničky. Můžeme nechat v chladničce klidně i přes noc
Ze studeného těsta vyválíme plát o tloušťce asi 4 mm. Vykrájíme kytičky a přeneseme je na plech vyložený pečícím papírem, kde do středu každé kytičky uděláme prstem malý důlek. Pozor, neprorazit až na skrz, protože při skladování hotového cukroví by se kytičky lepily na sebe. Necháme asi půl hodiny odpočinout v chladu, aby těsto zase trošku ztuhlo
Mezitím v rendlíku zahřejeme 2 lžíce medu, 50 g cukru, 40 g másla a 50 ml smetany. Vmícháme 200 g mandlových lupínků, 60 g kandovaného ovoce nebo podle chuti kandovanou pomerančovou nebo nastrouhanou citronovou kůru a kandované třešně. Vše se prodává v krabičce, dáme podle vlastního uvážení, aby to bylo barevné a podle vlastní chuti. Necháme hmotu zezlátnout. Hmota trošku zhoustne a bude držet částečně pohromadě
Kytičky potřeme rozšlehaným žloutkem, na střed naneseme směs z rendlíku a cukroví pečeme v troubě asi 20 minut při teplotě 180 °C
Krokantové kytičky budou krásnou a chutnou ozdobou vašeho vánočního stolu.