Kroupové ragú s houbami a uzeným masem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

4 stroužky česnek
sůl
sádlo
3 ks šalotka
1 ks bobkový list
4 kuličky nové koření
400 g uzené maso
čerstvý tymián
3 - 4 hrstě sušené houby
150 g kořenová zelenina
mletý černý pepř
8 kuliček celý černý pepř
150 g ječné kroupy
1 ks menší mrkev
150 - 250 ml uzený vývar
1 snítka čerstvá hladkolistá petrželová nať

Postup přípravy receptu

  1. Uzené maso očistíme, vložíme do studené vody a spolu s očištěnou kořenovou zeleninou, novým kořením, celým pepřem a bobkovým listem uvaříme

  2. do poloměkka. Pak uzené maso nakrájíme na plátky a vložíme do zapékací mísy se lžící sádla, malým množstvím vývaru a snítkou petrželové natě. Maso zakryjeme a zvolna dopečeme doměkka

  3. Mezitím si namočíme sušené houby a necháme je změknout. Kroupy uvaříme v osolené vodě doměkka a scedíme. Oloupanou šalotku a česnek usekáme nadrobno, jednu menší mrkev oloupeme a škrabkou nakrájíme na tenké nudličky

  4. Na sádle necháme zpěnit cibuli a česnek, přidáme uvařené kroupy, namočené sušené houby a nudličky mrkve. Vše necháme krátce orestovat, ochutíme pepřem a tymiánem a za stálého míchání směs postupně podlíváme uzeným vývarem. Vaříme na mírném ohni asi 10 -15 minut, dokud nevznikne jemně šlemovitá konzistence pokrmu. Nakonec kroupové ragú podle chuti osolíme a opepříme

  5. Kroupové ragú s houbami a mrkvičkou rozdělíme na porce a podáváme s plátkem uzeného masa. Mastíme vypečenou šťávou z uzeného a servírujeme s kyselou okurkou nebo čerstvou zeleninou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!