Kroupové ragú s houbami a uzeným masem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 4 stroužky česnek sůl sádlo 3 ks šalotka 1 ks bobkový list 4 kuličky nové koření 400 g uzené maso čerstvý tymián 3 - 4 hrstě sušené houby 150 g kořenová zelenina mletý černý pepř 8 kuliček celý černý pepř 150 g ječné kroupy 1 ks menší mrkev 150 - 250 ml uzený vývar 1 snítka čerstvá hladkolistá petrželová nať
Postup Kroupové ragú s houbami a uzeným masem
Postup přípravy receptu
-
Uzené maso očistíme, vložíme do studené vody a spolu s očištěnou kořenovou zeleninou, novým kořením, celým pepřem a bobkovým listem uvaříme
do poloměkka. Pak uzené maso nakrájíme na plátky a vložíme do zapékací mísy se lžící sádla, malým množstvím vývaru a snítkou petrželové natě. Maso zakryjeme a zvolna dopečeme doměkka
Mezitím si namočíme sušené houby a necháme je změknout. Kroupy uvaříme v osolené vodě doměkka a scedíme. Oloupanou šalotku a česnek usekáme nadrobno, jednu menší mrkev oloupeme a škrabkou nakrájíme na tenké nudličky
Na sádle necháme zpěnit cibuli a česnek, přidáme uvařené kroupy, namočené sušené houby a nudličky mrkve. Vše necháme krátce orestovat, ochutíme pepřem a tymiánem a za stálého míchání směs postupně podlíváme uzeným vývarem. Vaříme na mírném ohni asi 10 -15 minut, dokud nevznikne jemně šlemovitá konzistence pokrmu. Nakonec kroupové ragú podle chuti osolíme a opepříme
Kroupové ragú s houbami a mrkvičkou rozdělíme na porce a podáváme s plátkem uzeného masa. Mastíme vypečenou šťávou z uzeného a servírujeme s kyselou okurkou nebo čerstvou zeleninou.