Krumpliguláš mojej babičky recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek 1 lžička sůl 600 g brambory 1 ks cibule 2 ks rajče 1 lžíce hladká mouka 1 ks zelená paprika 1 lžička celý kmín 3 špetky sušená majoránka 1,2 l voda na zalití 2 lžíce domácí vepřové sádlo 1 ks čerstvá malá červená chilli paprička 200 g domácí uzená pikantní klobása 1 lžíce mletá sladká paprika Kalocsai
Postup Krumpliguláš mojej babičky
Postup přípravy receptu
-
Cibuli očistíme a pokrájíme na kostky, oloupaný česnek na plátky. Domácí uzenou pikantní klobásu pokrájíme na kolečka a očištěné brambory na čtvrtky. Připravíme si koření, celý kmín a nejlépe maďarskou sladkou červenou mletou papriku Kalocsai, která má sametovou chuť a krásně barví. Pokud nemáme takovou možnost, můžeme použit jinou kvalitní mletou červenou papriku
Malou červenou chilli papričku pokrájíme na kolečka. Omytou čerstvou zelenou papriku zbavíme jadřince, žilek a semínek a pokrájíme na proužky, omytá čerstvá rajčata na měsíčky. V zimě můžeme použit 3 - 4 lžíce domácího leča
V hrnci rozpustíme domácí vepřové sádlo nebo rozehřejeme slunečnicový olej a orestujeme cibuli do zesklovatění. Přidáme kolečka klobásy, opečeme v tuku, až pustí šťávu. Potom přidáme plátky česneku, kolečka chilli papričky i se semínky a spolu krátce orestujeme. Následně přisypeme mletou sladkou červenou papriku, necháme i v tuku úplně rozpustit a přidáme čtvrtky brambory, posypeme kmínem, okořeníme mletým černým pepřem a za stálého míchání brambory opékáme v paprikovo-cibulovém základě, dokud se nevytvoří na povrchu jemná kůrčička, brambory budou mít potom lepší chuť
Do krumpliguláše přidáme mouku, opražíme a za stálého míchání obracíme brambory, čím se kůrčička na jejich povrchu ještě více zvýrazní. Zalijeme vodou do výšky brambor, osolíme, přivedeme k varu a uvaříme na konzistenci něco mezi omáčkou a polévkou. Asi 15 minut před koncem přidáme pokrájenou zelenou papriku, měsíčky rajčat a dovaříme. Zelenina má zůstat al dente, tedy trošku do křupava. Na závěr přisypeme sušenou majoránkou a promícháme
Krumpliguláš nabereme na talíře a servírujeme horký s krajícem čerstvého domácího chleba. Krumpliguláš je velmi chutné pikantní jídlo z jednoho hrnce, které zasytí a zahřeje, navíc poměrně laciné a rychle hotové.