Krumpliguláš mojej babičky recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
1 lžička sůl
600 g brambory
1 ks cibule
2 ks rajče
1 lžíce hladká mouka
1 ks zelená paprika
1 lžička celý kmín
3 špetky sušená majoránka
1,2 l voda na zalití
2 lžíce domácí vepřové sádlo
1 ks čerstvá malá červená chilli paprička
200 g domácí uzená pikantní klobása
1 lžíce mletá sladká paprika Kalocsai

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli očistíme a pokrájíme na kostky, oloupaný česnek na plátky. Domácí uzenou pikantní klobásu pokrájíme na kolečka a očištěné brambory na čtvrtky. Připravíme si koření, celý kmín a nejlépe maďarskou sladkou červenou mletou papriku Kalocsai, která má sametovou chuť a krásně barví. Pokud nemáme takovou možnost, můžeme použit jinou kvalitní mletou červenou papriku

  2. Malou červenou chilli papričku pokrájíme na kolečka. Omytou čerstvou zelenou papriku zbavíme jadřince, žilek a semínek a pokrájíme na proužky, omytá čerstvá rajčata na měsíčky. V zimě můžeme použit 3 - 4 lžíce domácího leča

  3. V hrnci rozpustíme domácí vepřové sádlo nebo rozehřejeme slunečnicový olej a orestujeme cibuli do zesklovatění. Přidáme kolečka klobásy, opečeme v tuku, až pustí šťávu. Potom přidáme plátky česneku, kolečka chilli papričky i se semínky a spolu krátce orestujeme. Následně přisypeme mletou sladkou červenou papriku, necháme i v tuku úplně rozpustit a přidáme čtvrtky brambory, posypeme kmínem, okořeníme mletým černým pepřem a za stálého míchání brambory opékáme v paprikovo-cibulovém základě, dokud se nevytvoří na povrchu jemná kůrčička, brambory budou mít potom lepší chuť

  4. Do krumpliguláše přidáme mouku, opražíme a za stálého míchání obracíme brambory, čím se kůrčička na jejich povrchu ještě více zvýrazní. Zalijeme vodou do výšky brambor, osolíme, přivedeme k varu a uvaříme na konzistenci něco mezi omáčkou a polévkou. Asi 15 minut před koncem přidáme pokrájenou zelenou papriku, měsíčky rajčat a dovaříme. Zelenina má zůstat al dente, tedy trošku do křupava. Na závěr přisypeme sušenou majoránkou a promícháme

  5. Krumpliguláš nabereme na talíře a servírujeme horký s krajícem čerstvého domácího chleba. Krumpliguláš je velmi chutné pikantní jídlo z jednoho hrnce, které zasytí a zahřeje, navíc poměrně laciné a rychle hotové.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!