Kulajda s křepelčími vejci recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

sůl
5 lžic máslo
4 lžíce ocet
3 ks brambory
250 ml smetana
1 l kuřecí vývar
3 lžíce hladká mouka
200 g čerstvé houby
mletý černý pepř
10 ks křepelčí vejce
1 svazeček čerstvý kopr

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme jíšku - přibližně tři lžíce másla necháme rozpustit v hrnci, přidáme stejné množství hladké mouky a připravíme světlou jíšku. Poté postupně přidáme kuřecí vývar. Poctivě mícháme, aby se nám z jíšky nevytvořily hrudky

  2. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Houby očistíme a nakrájíme na kousky. Do základu polévky přidáme nakrájené brambory a ochutíme solí a pepřem. Mezitím očištěné houby orestujeme na pánvi. Nejlépe opět na másle (asi 2 lžíce) a přidáme do kulajdy. Vaříme, dokud nejsou houby i brambory měkké

  3. Nakonec kulajdu zjemníme smetanou, přidáme ocet podle chuti, já dávám cca 3 - 4 lžíce. Opět přivedeme k varu a jakmile polévka vře, odstavíme ji z plotýnky a přidáme na jemno nasekaný kopr. Kopr může být i sušený (asi hrst), pokud nemáme čerstvý

  4. Kulajdu servírujeme s křepelčími vejci uvařenými naměkko, případně ztraceným vejcem či vejci natvrdo. Vejce natvrdo je možné přidat rovnou do polévky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!