Kulajda s křepelčími vejci recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- sůl 5 lžic máslo 4 lžíce ocet 3 ks brambory 250 ml smetana 1 l kuřecí vývar 3 lžíce hladká mouka 200 g čerstvé houby mletý černý pepř 10 ks křepelčí vejce 1 svazeček čerstvý kopr
Postup Kulajda s křepelčími vejci
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme jíšku - přibližně tři lžíce másla necháme rozpustit v hrnci, přidáme stejné množství hladké mouky a připravíme světlou jíšku. Poté postupně přidáme kuřecí vývar. Poctivě mícháme, aby se nám z jíšky nevytvořily hrudky
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Houby očistíme a nakrájíme na kousky. Do základu polévky přidáme nakrájené brambory a ochutíme solí a pepřem. Mezitím očištěné houby orestujeme na pánvi. Nejlépe opět na másle (asi 2 lžíce) a přidáme do kulajdy. Vaříme, dokud nejsou houby i brambory měkké
Nakonec kulajdu zjemníme smetanou, přidáme ocet podle chuti, já dávám cca 3 - 4 lžíce. Opět přivedeme k varu a jakmile polévka vře, odstavíme ji z plotýnky a přidáme na jemno nasekaný kopr. Kopr může být i sušený (asi hrst), pokud nemáme čerstvý
Kulajdu servírujeme s křepelčími vejci uvařenými naměkko, případně ztraceným vejcem či vejci natvrdo. Vejce natvrdo je možné přidat rovnou do polévky.