Tradiční kulajda recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- sůl 600 ml vývar 2 ks vejce 2 lžíce máslo 4 ks brambory 1 ks cibule kmín kopr bobkový list 3 ks nové koření mletý pepř 1 lžíce hladká mouka citronová šťáva 200 ml smetana ke šlehání 1 hrst sušené houby 100 g čerstvé houby
Postup Tradiční kulajda
Postup přípravy receptu
-
Sušené houby nakrájíme na malé kousky, vložíme do menšího hrnku, zalijeme horkou vodou a necháme luhovat klidně i pár hodin
Do hrnce dáme dvě lžíce másla, nadrobno nakrájenou cibulku, čerstvé houby, kmín, nové koření a orestujeme. Zaprášíme lžící hladké mouky, promícháme a zalijeme houbami namočenými ve vodě, včetně výluhu. Přídáme bobkový list, sůl, pepř, jednu nastrouhanou bramboru a zbytek nakrájíme na menší kostky a dolijeme vývarem či vodou. Vaříme zhruba 10 - 15 minut, dokud brambory nejsou téměř měkké. Čas využijeme k uvaření vajec natvrdo
Poté přilijeme do kulajdy smetanu, promícháme a chvíli provaříme. Pokud je polévka příliš vodová, rozmícháme předem ve smetaně lžíci hladké mouky a teprve provaříme. Zároveň vylovíme i kuličky nového koření a bobkový list. Pokud jsou již brambory měkké, polévku odstavíme, přidáme pár kapek citronové šťávy, promícháme, ochutnáme, případně dochutíme solí a pepřem
Vejce uvařená natvrdo nakrájíme nadrobno, kopr nasekáme a vmícháme do polévky
Tradiční kulajdu při servírování doplníme vejcem a můžeme ozdobit snítkou kopru.