Kuře pečené s nádivkou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 50 g slanina sůl 1 - 2 ks vejce 120 g máslo petrželka 250 ml mléko 1 ks kuře 5 ks rohlík
Postup Kuře pečené s nádivkou
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve připravíme nádivku. Rohlíky nakrájíme na kostičky a přelijeme je mlékem s rozmíchanými vejci a solí. Doplníme rozehřátým tukem a na drobno nakrájenou petrželkou. Promícháme
Z bílku můžeme také ušlehat sníh a se všemi ostatními součástmi nakonec zlehka promíchat. Do nádivky můžeme přidat i sekaná kuřecí játra
Plníme-li vole nádivkou, necháme při kuchání kousek kůže z krčku, ale krček vyřízneme až u prsíček. Kůži na prsou prsty opatrně podebíráme, aby se tam vešlo dost nádivky. Lžičkou pak vole naplníme, ale jen tak, aby při pečení nepraskalo, až nádivka nabude. Vole na konci přehneme a zašijeme. Zbytkem nádivky naplníme břišní dutinu kuřete, předem dobře vytřenou a osolenou. Zašijeme ji nebo sepneme špejlí či speciální jehlou
Křidélka zaklesneme dozadu, zachytíme je tenkým provázkem, který na hřbetě nepřekřížíme a zachytneme i nožky a uvážeme je k biskupu. Kostičky slaniny rozškvaříme, přidáme tuk a kuře na něj vložíme. Podlijeme a pečeme chvíli prsíčky nahoru, až nádivka trochu ztuhne. Kuře obrátíme a pečeme, až je skoro měkké
Pak kuře znovu obrátíme, aby zčervenalo i na prsíčkách. Při prvním obrácení podložíme vole kouskem kůže ze slaniny nebo špejlí, aby se nepřipeklo ke dnu pekáčku. Kuře můžeme také zpočátku chvíli dusit a pak teprve péci. Zůstane vláčnější
Během pečení podléváme kuře vypečenou šťávou a podléváme teplou vodou. Upečenému kuřeti skrojíme vole s nádivkou, pak je napůl rozstřihneme a rozdělíme na čtvrtky. Je-li kuře velké, můžeme z něho udělat i 6 porcí. Vole i vnitřní nádivku nakrájíme a upravíme s kuřetem na mísu. Máme-li rádi hodně nádivky, připravíme jí větší množství a upečeme ji s kuřetem v pekáčku
K pečeným kuřatům podáváme brambory, bramborový salát nebo bramborovou kaši, ale také rýži, saláty z čerstvé i sterilované zeleniny nebo kompoty
Foto: Vojtěch Leman