Kuřecí steaky s brambory recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 dl olivový olej 4 ks nové brambory 4 ks kuřecí stehno marináda 1 lžička drcený kmín 1 lžička sladká mletá paprika 1 lžička dijonská hořčice 2 lžičky čerstvá majoránka 1 lžička indické kari 1 lžíce čínská sojová omáčka
Postup Kuřecí steaky s brambory recept
Postup přípravy receptu
-
Na recept můžeme použít i ověřené kuřecí steaky ze stehen. Doporučuji však nekupovat mražené, jelikož někteří výrobci mají zřejmě jiné představy o kuřecím steaku. Nejlepší je koupit si přímo chlazená stehna, dát si práci a vykostit si je osobně. Z masa jsou třeba odstranit šlachy a balast. Maso je pak kvalitnější než již koupené a také levnější. Maso případně ještě začistíme, omyje a osušíme.
Připravíme si marinádu. Majoránku rozemneme a spolu s kmínem, indickým kari kořením, paprikou, čínskou sójovou omáčkou a dijonskou hořčicí vložíme do vhodné marinovací misky. Vše důkladně rozmícháme. Do základu marinády zašleháme olivový olej, aby získala marináda správnou konzistenci.
Kuřecí steaky lehce naklepeme z obou stran. Je třeba šetrně rozklepat případné zbylé šlachy. Připravené maso vložíme do marinády a necháme v teple marinovat 30minut. Rozehřejeme troubu na 200 °C.
Zatím si nožíkem oškrábeme nové brambory. Velké brambory rozpůlíme, položíme řeznou plochou na pekáč, přikryjeme alobalem a dáme do předehřáté trouby. Brambory pečeme 30 minut. Pak alobal pouze odstraníme a troubu vypneme. Brambory necháme v troubě dojít. Taky na nich bude zlatavá kůrčička.
Steakovou pánev (se sandwichovým dnem) rozpálíme na maximum, přidáme olej a na pánev opatrně vkládáme okapané marinované plátky. Kvalitní pánev peče rychle. Maso pečeme z obou stran dozlatova. Steaky necháme 2 - 3 minuty v teple uležet. Pak je můžeme podle potřeby osolit.
Hotové steaky servírujeme s pečenými brambory. Vhodný se i salát podle fantazie. Je důležité servírovat maso i brambory teplé, protože se při chladnutí mění bouquet a konzistence.