Květákové karbenátky se šťouchanými brambory s cibulkou a slaninou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek 1 špetka sůl 2 ks vejce strouhanka 100 g šunka 0 kg brambory 2-3 ks cibule 1 ks květák 50 g hladká mouka 1 špetka mletá sladká paprika 1 špetka mletý černý pepř podle chuti slanina bylinky tvrdý sýr podle potřeby máslo mléko sádlo
Postup Květákové karbenátky se šťouchanými brambory s cibulkou a slaninou recept
Postup přípravy receptu
-
Květák umyjeme, odtrháme listy a nakrájíme na růžičky. Květák dáme vařit do osolené vody až doměkka, což trvá cca 10 - 15 minut. Mezitím brambory oloupeme a umyjeme, pokrájíme na kostičky a dáme také vařit. Do vody přidáme sůl a trochu kmínu.
Uvařený květák slijeme, přesypeme do větší misky a rozmačkáme. Poté přidáme trochu másla, pepře, sladké papriky a bylinky podle chuti - ideálně majoránku, oregano, bazalku anebo pažitku. Případně můžeme přidat i 2 prolisované stroužky česneku. Následně klepneme do směsi 2 vejce a zamícháme.
Bokem si nakrájíme na kostičky šunku či anglickou slaninu a přidáme do směsi. Nastrouháme trochu sýru (eidam, gouda apod.) podle chuti. Všechno smícháme a začneme přidávat mouku a strouhanku, pokud těsto není soudržné. V případě, že to přeženeme a bylo by příliš sypké, přidáme trochu mléka a rozmícháme znovu.
Z těsta tvarujeme květákové karbenátky a smažíme je na rozpáleném ohni přibližně 4 - 5 minut z každé strany. Z jednoho květáku vychází asi 14 - 15 karbenátků.
Na prkýnku nakrájíme slaninu (lze použít i anglickou) a cibuli. Nejdřív osmahneme slaninu, aby pustila tuk. Kdyby ho bylo málo, přidáme lžíci sádla nebo olej a následně osmahneme cibuli. Uvařené brambory slijeme, rozmačkáme a přidáme k cibuli a slanině. Brambory promícháme, přidáme trochu másla, přikápneme mléko a pořádně promícháme.
Květákové karbenátky podáváme s připravenými šťouchanými brambory s cibulkou a slaninou. Recept lze samozřejmě uzpůsobit i pro vegetariány vynecháním šunky a slaniny.