Květákový koláč se sýrem recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 1 lžíce olej sůl 3 - 4 ks vejce 1 lžíce máslo 2 ks rajče čerstvá bazalka 100 g sýr mozzarella mletý černý pepř 1 balíček listové těsto v plátu 1 ks menší květák 5 ks hlavička jarní cibulky 100 g plátkový sýr ementálského typu
Postup Květákový koláč se sýrem
Postup přípravy receptu
-
Květák očistíme, omyjeme a vcelku na páře udusíme doměkka. Měkký květák zchladíme pod studenou tekoucí vodou a necháme okapat
Vychladlý květák usekáme nahrubo. Cibuli očistíme a nakrájíme na jemné kostičky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky. Mozazrellu necháme okapat a nakrájíme na tenká kolečka. Čerstvou bazalku natrháme na malé kousky
Na oleji s máslem necháme zesklovatět cibulku, pak vmícháme nasekaný květák a vše orestujeme. Do horké směsi vmícháme vejce a mícháme tak dlouho, dokud nevznikne hustá vajíčkovo-květáková náplň, kterou podle chuti osolíme, opepříme a necháme vychladnout
Listové těsto rozprostřeme do kulaté nebo obdélníkové formy a hustě propícháme vidličkou. Nyní těsto poklademe plátkovým sýrem, na který rozprostřeme květákovou směs. Směs poklademe mozzarellou, natrhanou bazalkou a nakrájenými rajčaty. Koláč pečeme v předtopené troubě při 220°C přibližně 15 minut
Upečený květákový koláč nakrájíme na porce a podáváme teplý jako lehkou večeři nebo pohoštění při posezení s přáteli.