Kynutá bábovka s rozinkami recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
5 g sůl
4 ks vejce
100 g máslo
170 g mléko
30 g droždí
120 g cukr moučka
10 g vanilkový cukr
500 g hladká mouka
1 ks citronová kůra
podle potřeby
máslo
rum
tuk na vymazání
náplň
360 g rozinky
200 g skořicový cukr
na ozdobu
cukr moučka

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozmícháme v 1/3 vlažného mléka se lžící cukru a troškou mouky, necháme chvíli odstát. V míse promícháme zbytek mléka, žloutky, máslo, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru a sůl. Vše ohřejeme do vlažné teploty a promícháme s připraveným kváskem na hladké těsto. Těsto necháme na 30 minut odpočinout na teplém místě.

  2. Z těsta na pomoučněném vále vyválíme obdélník asi na tloušťku 5 mm. Vyválený obdélník potřeme rozpuštěným máslem, posypeme skořicovým cukrem a rozinkami namočenými v rumu. Těsto srolujeme a vložíme do tukem vymazané větší bábovkové formy. Připravenou bábovku necháme ve formě odpočinout na 20 minut.

  3. Bábovku pečeme 50 - 60 minut dozlatova v troubě předehřáté na 160 °C a potom necháme vychladnout.

  4. Kynutou bábovku s rozinkami vyklopíme, pocukrujeme a nakrájíme. Bábovka je výborná k teplému čaji nebo kávě.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!