Kynutá bábovka s rozinkami recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 5 g sůl 4 ks vejce 100 g máslo 170 g mléko 30 g droždí 120 g cukr moučka 10 g vanilkový cukr 500 g hladká mouka 1 ks citronová kůra podle potřeby máslo rum tuk na vymazání náplň 360 g rozinky 200 g skořicový cukr na ozdobu cukr moučka
Postup Kynutá bábovka s rozinkami recept
Postup přípravy receptu
-
Droždí rozmícháme v 1/3 vlažného mléka se lžící cukru a troškou mouky, necháme chvíli odstát. V míse promícháme zbytek mléka, žloutky, máslo, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru a sůl. Vše ohřejeme do vlažné teploty a promícháme s připraveným kváskem na hladké těsto. Těsto necháme na 30 minut odpočinout na teplém místě.
Z těsta na pomoučněném vále vyválíme obdélník asi na tloušťku 5 mm. Vyválený obdélník potřeme rozpuštěným máslem, posypeme skořicovým cukrem a rozinkami namočenými v rumu. Těsto srolujeme a vložíme do tukem vymazané větší bábovkové formy. Připravenou bábovku necháme ve formě odpočinout na 20 minut.
Bábovku pečeme 50 - 60 minut dozlatova v troubě předehřáté na 160 °C a potom necháme vychladnout.
Kynutou bábovku s rozinkami vyklopíme, pocukrujeme a nakrájíme. Bábovka je výborná k teplému čaji nebo kávě.