Kynuté koláčové kolo recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 120 g máslo 50 g máslo 2 ks žloutek 1/2 kostky droždí 50 g cukr krupice 1 lžíce cukr krupice 100 g cukr moučka 50 g hrubá mouka 400 g polohrubá mouka 1 lžíce polohrubá mouka polohrubá mouka 200 ml vlažné mléko 50 ml vlažné mléko 1 lžička pomerančová kůra 1 sklenice kompotované meruňky 200 g ovocný jogurt (Hollandia)
Postup Kynuté koláčové kolo
Postup přípravy receptu
-
Droždí (opravdu jenom polovinu kostky) rozdrobíme do misky, přidáme lžíci mouky i cukru, přilijeme mléko, promícháme a necháme v teple vykynout
Žloutky utřeme s pomerančovou kůrou a vmícháme mléko. Mouku smícháme ve větší míse s cukrem a špetkou soli, uprostřed uděláme důlek. Nalijeme žloutkovou směs, kvásek a rozpuštěné máslo. Vařečkou vymícháme středně tuhé nelepivé těsto, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple 60 minut kynout
Mouku s cukrem a povoleným máslem rukama zpracujeme na drobenku
Vykynuté těsto přendáme do koláčové formy vyložené pečícím papírem a malým válečkem rozválíme, popřípadě rukama vytaháme ke krajům. Okraje mírně zvýšíme, těsto potřeme ovocným jogurtem a poklademe okapanými meruňkami. Vše zasypeme drobenkou
Kynuté koláčové kolo vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 35 minut na 175 °C
Kynuté koláčové kolo nakrájíme na čtvrtky a podáváme k čaji, kávě.