Lečo s rýží a vepřovým masem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 4 lžíce olej 3 ks vejce 1 ks cibule 3-4 ks rajče 1 dl rýže 3 ks zelená paprika 1 lžička chilli koření 300 g vepřová plec 2 lžičky mletá sladká paprika 1 lžička sušená bazalka podle chuti sůl mletý černý pepř
Postup Lečo s rýží a vepřovým masem recept
Postup přípravy receptu
-
Jídlo je možné připravit i ze zbytků z předešlého dne, přidáme pouze zeleninu. Jídlo snadno připravíme také z vlastních masových konzerv, což je vhodné na dovolenou a camping s vlastním vařením. V takovém případě je doba přípravy kolem 15 - 20 minut. Lečo je vydatné, ale je snadno stravitelné a nezatěžuje trávení.
Pokud použijeme čerstvé maso, nejvhodnější je vepřová plec nebo koleno.
Cibuli nasekáme nadrobno, osmažíme na oleji a přidáme maso nakrájené na menší kostky. Osmahneme a přidáme červenou papriku, chilli, mletý černý pepř a sůl. Podlijeme malým množstvím vody a dusíme do změknutí masa (asi 30 - 40 minut).
Současně nasypeme asi 1,5 dl rýže do menšího hrnce, přidáme vodu a osolíme. Vaříme asi 20 minut, až se rýže uvaří a voda vsákne. Pak odstavíme, přikryjeme a necháme rýži odpočinout.
Mezitím nakrájíme zeleninu, papriky na nudličky a rajčata na kostky o velikosti podle našich preferencí. Když je maso téměř hotové, přidáme nakrájenou papriku, dusíme dalších 10 minut a nakonec přidáme rajčata a lžičku sušené bazalky. Vaříme dalších 10 minut. Rajčat přidáváme podle chuti, čím je jich více, tím je jídlo kyselejší.
Do jídla vlijeme rozkvedlaná vejce a za stálého míchání je necháme srazit. Ochutnáváme a dochutíme pepřem, solí a případně chilli. Na závěr vmícháme uvařenou rýži a jídlo je hotové.
Lečo s rýží a vepřovým masem podáváme s kyselou okurkou, chlebem, nebo jenom tak samotné. Výborné jako rychlá večeře nebo sobotní oběd.