Lečo s rýží a vepřovým masem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 lžíce olej
3 ks vejce
1 ks cibule
3-4 ks rajče
1 dl rýže
3 ks zelená paprika
1 lžička chilli koření
300 g vepřová plec
2 lžičky mletá sladká paprika
1 lžička sušená bazalka
podle chuti
sůl
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Jídlo je možné připravit i ze zbytků z předešlého dne, přidáme pouze zeleninu. Jídlo snadno připravíme také z vlastních masových konzerv, což je vhodné na dovolenou a camping s vlastním vařením. V takovém případě je doba přípravy kolem 15 - 20 minut. Lečo je vydatné, ale je snadno stravitelné a nezatěžuje trávení.

  2. Pokud použijeme čerstvé maso, nejvhodnější je vepřová plec nebo koleno.

  3. Cibuli nasekáme nadrobno, osmažíme na oleji a přidáme maso nakrájené na menší kostky. Osmahneme a přidáme červenou papriku, chilli, mletý černý pepř a sůl. Podlijeme malým množstvím vody a dusíme do změknutí masa (asi 30 - 40 minut).

  4. Současně nasypeme asi 1,5 dl rýže do menšího hrnce, přidáme vodu a osolíme. Vaříme asi 20 minut, až se rýže uvaří a voda vsákne. Pak odstavíme, přikryjeme a necháme rýži odpočinout.

  5. Mezitím nakrájíme zeleninu, papriky na nudličky a rajčata na kostky o velikosti podle našich preferencí. Když je maso téměř hotové, přidáme nakrájenou papriku, dusíme dalších 10 minut a nakonec přidáme rajčata a lžičku sušené bazalky. Vaříme dalších 10 minut. Rajčat přidáváme podle chuti, čím je jich více, tím je jídlo kyselejší.

  6. Do jídla vlijeme rozkvedlaná vejce a za stálého míchání je necháme srazit. Ochutnáváme a dochutíme pepřem, solí a případně chilli. Na závěr vmícháme uvařenou rýži a jídlo je hotové.

  7. Lečo s rýží a vepřovým masem podáváme s kyselou okurkou, chlebem, nebo jenom tak samotné. Výborné jako rychlá večeře nebo sobotní oběd.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!