Lehká jablková žemlovka recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

2 ks vejce
1 díl máslo
400 ml mléko
6 - 7 ks jablko
10 dkg rozinky
5 lžic cukr krupice
7 ks rohlík
1 balíček mletá skořice
1 ks vanilkový cukr
máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Mléko vyšleháme s vejci a se lžíci cukru. Pokud chceme žemlovku lehčí, stačí 1 vejce. Rohlíky nakrájíme na větší kousky a ponoříme je do mléka, necháme je dobře nasát

  2. V druhé misce si očistíme jablka, odstraníme jadřince, oloupeme a nastrouháme na hrubo. Jablka zasypeme skořicí, rozinkami, zbytkem cukru a zamícháme. Kdo má rád, může přidat také tvaroh a strouhané mandle

  3. Připravíme si pekáč, já používám hrubý alobal na grilování. Jinak pekáč vymažeme máslem. Na dno pekáče dáme vrstvu rohlíků, poklademe jablíčky a zalijeme zbytkem mléka. Rohlíky musí být vlhké! Na vrch posypeme cukr a poklademe jemné plátky másla

  4. Lehkou žemlovku s jablíčky vložíme do trouby vyhřáté na 180 - 220 °C a pečeme 20 - 40 minut podle typu trouby. Žemlovka má být nahoře dozlatova upečená, křupavá a vnitřek jemný

  5. Lehkou jablkovou žemlovku rozdělíme na talíře, pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme jako sladký hlavní chod. Tato žemlovka je dobrá teplá i studená.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!