Lehký brokolicový krém s toastovými krutony recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

olej
sůl
1 ks brambory
2 ks cibule
2,5 l voda
1 kg brokolice
muškátový květ
mletý černý pepř
1 kelímek zakysaná smetana extra light
4 ks celozrnný toastový chléb

Postup přípravy receptu

  1. Cibule oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme orestovat do většího hrnce. Brokolici natrháme na hlavičky a propláchneme. Bramboru oloupeme a nakrájíme na kostičky. Obojí vložíme k orestované cibuli, lehce opražíme a zalijeme vodou tak, aby všechna brokolice byla ponořená a osolíme. Vývar necháme lehce bublat asi tak hodinu, dokud nám vše řádně nezměkně

  2. Poté asi 2/3 vývaru odlijeme do mísy, ze které pak budeme vývar podle potřeby do polévky přilévat. Nejprve ale všechnu zeleninu ve zbylém vývaru v hrnci rozmixujeme. Krém zjemníme zakysanou smetanou a dobře promícháme. Poté podle hustoty můžeme krém trochu naředit odlitým vývarem. Dosolíme, opepříme a přidáme 1 - 2 špetky muškátového květu

  3. Na krutony použijeme nejlépe celozrnný toastový chléb, který opražíme na pánvi na oleji nebo na másle do křupava

  4. Lehký brokolicový krém s toastovými krutony podáváme jako velmi chutnou polévku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!