Lehký brokolicový krém s toastovými krutony recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- olej sůl 1 ks brambory 2 ks cibule 2,5 l voda 1 kg brokolice muškátový květ mletý černý pepř 1 kelímek zakysaná smetana extra light 4 ks celozrnný toastový chléb
Postup Lehký brokolicový krém s toastovými krutony
Postup přípravy receptu
-
Cibule oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme orestovat do většího hrnce. Brokolici natrháme na hlavičky a propláchneme. Bramboru oloupeme a nakrájíme na kostičky. Obojí vložíme k orestované cibuli, lehce opražíme a zalijeme vodou tak, aby všechna brokolice byla ponořená a osolíme. Vývar necháme lehce bublat asi tak hodinu, dokud nám vše řádně nezměkně
Poté asi 2/3 vývaru odlijeme do mísy, ze které pak budeme vývar podle potřeby do polévky přilévat. Nejprve ale všechnu zeleninu ve zbylém vývaru v hrnci rozmixujeme. Krém zjemníme zakysanou smetanou a dobře promícháme. Poté podle hustoty můžeme krém trochu naředit odlitým vývarem. Dosolíme, opepříme a přidáme 1 - 2 špetky muškátového květu
Na krutony použijeme nejlépe celozrnný toastový chléb, který opražíme na pánvi na oleji nebo na másle do křupava
Lehký brokolicový krém s toastovými krutony podáváme jako velmi chutnou polévku.